AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Land Cruiser bo v prihodnosti preklopil na elektriko

Pridružil se mu bo električni poltovornjak Epu.

Toyotin nastop na japonskem sejmu mobilnosti se kot pri večini avtomobilskih proizvajalcev osredotoča na električno prihodnost, ki bo poleg novih modelov prinesla tudi elektrifikacijo znamenitih modelov, kot je denimo terenski Land Cruiser. Čeprav so pred kratkim predstavili povsem novo generacijo klasičnega Land Cruiserja, ga bo prihodnost zanesla v svet elektrifikacije.

Konceptu Land Cruiserja prihodnosti so pri imenu dodali kratico Se, a kljub večinsko enakem poimenovanju ne ohranja veliko tradicionalnih potez. Res, da so za pogon izbrali elektriko, vendar so napredovali tudi področje oblikovanja. Še vedno ostaja velik SUV, saj je dolžino 5.150 mm in širino 1.990 mm večjo od aktualnega modela, a z višino 1.705 mm malenkost nižji, kar dodatno poudarijo višje bočne linije. Land Cruiser Se je od svojih predhodnikov brez dvoma bolj eleganten in stilsko napreden, saj je aerodinamika pri električnem pogonu bistveno bolj pomembna kot pri običajnih vozilih. Zajetne zunanje mere se prevedejo v prostorno notranjost, kjer bo sedem sedalnih mest.

Drugi terensko obarvan model s katerim bodo nastopili v Tokiu je koncept EPU, ali nekakšna električna reinkarnacija poltovornjaka Hilux. Koncept naslednje generacije srednje velikega poltovornjaka z monokok karoserijo zagotavlja visoko vzdržljivost in ustvarja praktično, a hkrati elegantno električno vozilo. Z dolžino nekaj več kot 5 metrov in zasnovo dvojne kabine omogoča vsestranski prostor, ki je namenjen širši paleti uporabniških aplikacij. Zavoljo električnega pogona se pohvali z nizkim težiščem, notranjost pa razvaja z modernim ambientom stisnjenega volana in ogromnega panoramskega zaslona. Več podrobnejši informacij o dvojci električnih terenskih Toyot lahko pričakujemo ob premieri na japonskem sejmu mobilnosti.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button