AvtomobilizemNovice

Lamborghinijev Le Mans hiperšportnik bo poganjal twin-turbo V8

Italijanski bikci se leta 2024 odpravljajo v Le Mans z osemvaljnim hiperšportnikom.

Lamborghini razkriva zasenčeno dražilno fotografijo novega LMDh dirkalnika, kar so pospremili z informacijami o pogonskem sklopu. Hibridnega hiperšportnika, s katerim bodo nastopili v dveh serijah vztrajnostnih dirk, bo gnal V8 podprt z dvema turbinama.

Italijanska znamka športnih avtomobilov iz Sant’Agate Bolognese se bo z letom 2024 podala v svet vztrajnostnih dirk, predvsem ciljajo na vrhunski uspeh na ravnicah Le Mansa. S hibridnim dirkalnikom kategorije LMDh bodo nastopili na svetovnem vztrajnostnem prvenstvu WEC in v severnoameriški seriji IMSA WeatherTech Sportscar.

Dražilna fotografija novega bolida razkriva bore malo, z izjemo značilnega svetlobnega podpisa in impozantnega zadnjega krilca, ki je popolno nasprotje elegantnega Peugeota 9X8. Lamborghini je sicer razkril morda največjo podrobnost – kaj bo poganjalo njihovega bojevnika. V osrčju bo rohnel 90-stopinski V8 podprt z dvema turbopolnilnikoma, razvit pri motošportni veji Sqadra Corse.

Kot velijo pravila kategorije, bo skupna moč v sodelovanju z elektromotorjem proizvajalca Bosch, omejena na 680 KM. Preostala predpisana sestavna dela pogona bosta baterijski sistem izdelan s strani Williams Advanced Engineering in Xtrac sedemstopenjski sekvenčni menjalnik. Lamborghini si je izmed štirih ponudnikov šasije, zaradi ustreznosti in fleksibilne strukture, izbral Ligierja. Čeprav hibridna oblika dirkalnika ni najbolj skladna s filozofijo Lamborghinija, je takšna tehnologija del nove strategije te kategorije, ki hkrati sovpada z znamkino tranzicijo v elektrificirano prihodnost.

Žiga Kolman
foto: Lamborghini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button