AvtomobilizemNovice

Lamborghinija Huracán GT3 EVO2 je navdahnil divji STO

Lamborghinija Huracán GT3 EVO2 je navdahnil divji STO

Huracán je svojo pot v dirkaški seriji GT3 začel leta 2015, nato so ga leta 2018 z dodatkom oznake Evo izdatno posodobili. Prejel je recimo novo varnostno kletko, novo zadnje vzmetenje in električno asistirano hidravlično krmiljenje. Sedaj z imenom EVO2 stopa stopničko višje, namreč precejšen korak naprej so storili na področju aerodinamike, pri kateri je nadvse razviden vpliv cestne zverine Huracán STO.

Najvplivnejša novost v slogu STO je strešna zračna reža, ki mogočnem 5,2-litrskem atmosferskem V10 motorju dovaja dodaten svež zrak, posledično so lahko popolnoma zgladili zračne zajeme na bokih, neposredno za stranskimi stekli. Pojoč desetvaljnik je ostal v večji meri enak kot poprej, z izjemo novih odzivnejših loput za plin. Zmogljivost je v primerjavi s serijskim STO zaradi regulacij malenkost omiljena, saj namesto polnih 640 konjskih moči, EVO2 ustvari približno 580 KM. Vsa moč se preko šeststopenjskega sekvenčnega menjalnika prenaša na zadnji kolesni par.

Razvoj in izdelava Huracána EVO2 poteka v domači Sant’Agati Bolognese, pod okriljem dirkaškega oddelka Squadra Corse. Izkušeni mojstri so celotno karoserijo novega GT3 bojevnika izdelali iz lahkotnih ogljikovih vlaken, malenkostne spremembe so namenili sprednjem odbijaču, zadnjem difuzorju in dnu vozila.

Povečan potisk k tlom bo pomagal k doseganju hitrejši časov, vendar so tako kot pri prejšnjih izvedenkah Huracána GT3, uspeli ohraniti stabilno in predvidljivo dinamiko, saj gre po mnenju mnogih profesionalnih ter amaterskih dirkačev za enega izmed najbolj odpustnih dirkalnikov razreda GT3.

Ekipe, ki trenutno uporabljajo Huracáne GT3 Evo, sicer že precej izboljšano različico originalnega GT3, bodo imele možnost nadgradnje na specifikacijo Evo2. Ob prihodu se bo novi italijanski bikec postavil po robu sorodnega Audija R8 LMS GT3 EVO II, Bentleya Continental GT3, McLarna 720S GT3, Mercedesa-AMG GT3, Porscheja 911 GT3 R in novega BMW M4 GT3. V bližnji prihodnosti pričakujemo povečanje družine z novim Ferrarijem 296 GT3 in Corvette Z06 GT3.R. Italijanski dirkalni stroj Huracán GT3 Evo2, se bo v svoji tretji evoluciji predstavil na 24-urni preizkušnji v Daytoni naslednje leto.

Žiga Kolman
foto: Lamborghini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button