AvtomobilizemNovice

Lamborghini Urus SE: priključno-hibridna tehnologija za največjo zmogljivost

Elektrifikacija je zadela tudi Lamborghinijevega super SUV-ja.

Lamborghini razkriva pomembno pridobitev na poti elektrifikacije, saj so divjega Urusa prelevili v prvega priključnega hibrida, s katerim korakajo v novo obdobje v zgodovini znamke. Urus SE, kot so poimenovali svežo različico, je luč ugledal na medijskem dogodku skupine Volkswagen, preden se poda na javno premiero na kitajskem avtomobilskem sejmu v Pekingu. Najmočnejši Urus do zdaj postavlja nove standarde udobja, zmogljivosti, učinkovitosti in užitka v vožnji.

S priključno-hibridnim pogonskim sklopom, ki združuje termično in električno srce, Urus SE dosega vrednosti navora in moči brez primere ter pomembno 80-odstotno zmanjšanje emisij. Uporabljeni hibridni sistem z inovativnimi rešitvami, kot sta električni vektoring navora in elektronsko nadzorovan zadnji diferencial, izboljša dinamiko na vseh podlagah.

Osnovo pogonskega sklopa predstavlja prenovljeni 4-litrski V8 podprt z dvema turbinama s 456 kW (620 KM), kateremu družbo dela električna plat z elektromotorjem s 141 kW (192 KM) in razmeroma veliko baterijo s kapaciteto 25,9 kWh. V polnem sodelovanju lahko dva sistema ustvarita skupno moč 588 kW (800 KM) in 950 Nm navora, kar pomeni pospešek do stotice v 3,4 sekunde ter odseg najvišje hitrosti 312 km/h. S pospeškom do 200 km/h v 11,2 sekundah, je za več kot sekudno poskočnekši od Urusa S in se tako ponaša z nazivom najmočnejšega Urusa ter najhitrejšega člana segmenta.

Urus SE lahko v električnem načinu prevozi več kot 60 kilometrov, kar pomeni, da se lahko tako prelevi v električno vozilo s štirikolesnim pogonom. Njegov edinstveni vzdolžni sistem električnega vektorirnga navora in elektronski diferencial z omejenim zdrsom zagotavljata večji oprijem ter okretnost v različnih voznih razmerah. Za dodatno izkoriščanje zračnih tokov je bila preurejena aerodinamika, kar prispeva k večji stabilnosti in učinkovitosti izrabe energije.

V notranjosti Urus SE obranja značilno oblikovanje po vzoru ostalih Lamborghinijev, navdihnjen s pilotskim slogom, s posodobljeno tehnologijo in možnostmi prilagajanja. Večji 12,3-palčni zaslon na dotik, integriran v armaturno ploščo, ponuja intuitiven uporabniški vmesnik, pred voznikom pa digitalno okolje dopolnjujejo 12,3-palčni merilniki. Kupci lahko izbirajo med številnimi možnostmi prilagajanja, kot so razna lahka platišča obuta v nove oprijemljive pnevmatike Pirelli P Zero in preko 100 karoserijskih barv. Hibridni Urus ponuja enajst načinov vožnje, med katerimi so novost štiri strategije električnega delovanja, ki ustrezajo različnim voznim željam in razmeram.

Sistem zračnega vzmetenja prilagaja oddaljenost od tal in vozne lastnosti glede na izbrani način ter tako zagotavlja optimalno zmogljivost ali udobje. Posebna pozornost je bila namenjena umerjanju zračnega vzmetenja za vsak način vožnje, od povečanja udobja v načinu Strada do povečanja dinamičnega potenciala v načinu Corsa. Novi Urus SE s kombinacijo moči, učinkovitosti, tehnologije in možnosti prilagajanja na novo opredeljuje kategorijo visokozmogljivih SUV-jev. Predstavlja pomemben mejnik v zgodovini bikcev iz Sant’Agate Bolognese, saj postavlja nova merila na področju zmogljivosti in doživetja vožnje, hkrati pa pooseblja zavezanost znamke k inovacijam. Urus SE pomeni prvo veliko stopnočko proti elektrifikaciji, preden bodo predstavili prvi popolnoma električni model, ki bo zagotovo velik šok za najbolj zveste ljubitelje znamke.

Žiga Kolman
foto: Lamborghini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button