AvtomobilizemNovice

Lamborghini Urus Perfromante: Nova merila zmogljivosti SUV-jev

Lamborghini je prodajnemu hitu namenil več moči, več karbona in pravcat Rally vozni način.

Pridirjal je najbolj strupen Lamborghini Urus Performante, ki se je pred kratkim že izkazal s prevzemom rekorda na sloviti gorski preizkušnji Pikes Peak. Čeprav je ta legendarna cesta dandanes v celoti prevlečena v asfalt, so še ne tako davno vozili po makadamu, kar bi bilo Performanteju pisano na kožo, saj je njegova poglavitna prednost način vožnje Rally, za maksimalno zabavo na brezpotju.

Lamborghini z novim Urusom Performante čisto zares spodbuja obisk neurejenih poti, a večina jih bo žal preživela na gladkih cestah, kjer se bo bahal z agresivnejšo podobo v primerjavi s standardnim modelom. Med novostmi sta odrezava odbijača, zadnje krilce, 22- ali 23-palčna platišča in pokrov motorja iz surovih ogljikovih vlaken. Podoben recept smo videli pri enakem tretmaju Huracana, ki je tudi pri Urusu prinesel 47-kilogramsko shujšanje, predvsem na račun uporabe karbona tudi na odbijačih, strehi, blatnikih in zadnjem difuzorju, kar obenem prinese dodatnih osem odstotkov potiska k tlom.

Ker živimo v svetu, ko je sleherna želja po še nenehno prisotna, so skladno z bolj aerodinamično zunanjostjo, podkrepili konjenico pod pokrovom motorja. Klasičen 4-litrski prisilno polnjen V8 po novem ustvari 490 kW (666 KM) in 850 Nm navora, kar posledično prinaša pospešek do stotice skrajšan na zastrašujočih 3,3 sekunde, najvišja hitrost 2.150 kilogramov težkega super-SUV-ja pa je odmerjena pri 306 km/h.

Za lažje krotenje dodatne energičnosti so seveda mojstri iz Sant’ Agate primerno prilagodili okovje. Zračno vzmetenje so nadomestili s tršimi jeklenimi vzmetmi in adaptivnimi blažilniki, podvozje je za 20 mm nižje in za 16 mm so širši koloteki. Zaradi zašiljenih odbijačev je Performante 25 mm daljši od originala, nova sta prav tako diferencial za boljše podajanje navora in kalibracija krmiljena za večjo odzivnost ter natančnejše podajanje informacij. Za grmečo zvočno spremljavo bo poskrbel standarden Akrapovičev titanski izpušni sistem, za več posebnega občutka v notranjosti pa sveže oblazinjenje s kontrastnim prešitjem in mnogimi dodatki iz ogljikovih vlaken.

Urus Perfromante je veliko več kot le medživljenjska prenova modela, saj postavlja visoka merila v kategoriji športnih SUV-jev. Temu primerna bo tudi cena, ki se prične pri 218.487 evrih, seveda brez prištetega davka.

Žiga Kolman
foto: Lamborghini

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button