AvtomobilizemNovice

Lamborghini Urus: Bik, ki dviguje prah in prodajno statistiko

Urus s številko 15.000 je romal k britanskemu lastniku.

Če preletimo Lamborghinijevo zgodovino prodaje s pričetkom v letu 1998, ko so se priključili skupini Audi AG je njihova prodaja iz manj kot 300 primerkov na leto v desetih letih zrasla za skoraj desetkrat, številčno pa se močno dvignila v letih 2018 in 2019 na 5.750 oziroma 8.205 primerkov, medtem ko je lani epidemija prodajno statistiko zaključila z 7.430 prodanimi vozili. Veliko zaslug za takšno številko ima model Urus, ki je v dveh letih iz obrobja Bologne zapeljal v kar 15.000 primerkih.

Jubilejnega s to okroglo številko so svojemu neimenovanemu lastniku predali pri londonski izpostavi Lamborghinija, kjer štirikolesne »bike« tržijo pod okriljem skupine H. R. Owen. Omenjeni Urus je na Otok zapeljal v Graphite Capsule dvobarvni kontrastni izvedbi, kjer mat sivo karoserijsko barvo dopolnjujejo fluorescentno zeleni elementi. Pod motornim pokrovom se kakopak nahaja štirilitrski V8 twin-turbo agregat s 650 »konjiči« in 850 Nm navora, ki dirkaškega SUV-ja do stotice požene v zgolj 3,6 sekunde.

Kljub dejstvu, da je glavni Lamborghinijev trg pravzaprav onkraj Atlantika, kamor izvozijo skoraj tretjino prodanih primerkov, je jubilejni primerek tokrat romal na šele peto prodajno najuspešnejšo državo, medtem ko prodajno gledano ZDA sledijo Nemčija, Kitajska s Hong Kongom ter Japonska s približno šesto primerki letno.

Blaž Likovič
foto: Lamborghini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button