AvtomobilizemNovice

Lamborghini se pripravlja na nastop v Le Mansu

Italijanski bikci razvijajo hiperšporten dirkalnik za napad na skupno zmago v vztrajnostnem prvenstvu.

Lamborghini uradno potrjuje svoje ambicije izdelave prototipnega dirkalnika razreda LMDh, s čimer ciljajo na skupno zmago v napetem prvenstvu. Bikci iz Sant’Agate predstavljajo prvo skico divjega LMDh (Le Mans Daytona hybrid) prototipa, ki bo nastopil v sezoni 2024.

Torej kratka zgodba Lamborghinijevih načrtov je osvojitev absolutne zmage na najzahtevnejši in najbolj znani vzdržljivostni dirki na svetu. Do takšni ciljev jih je popeljala kratka, vendar izredno uspešna kariera v dirkaškem svetu. Leta 2009 so se prvič odločili ustvariti samostojne dirkaške serije, ki je osvojila staro celino, njena popularnost pa se je hitro razširila po Aziji in nenazadnje severni Ameriki.

Logično začetno stopničko so ubrali zaradi nadvse pomembnega znanja pridobljenega na dirkaških stezah, ki pripomore pri izboljšanju serijskih avtomobilov. Naslednja stopnja je bil svet GT3 in v nekaj kratkih letih so se zavihteli na sam vrh proizvajalcev dirkalnih strojev. Ker nameravajo v letih 2023 in 2024 presedlati na hibridno tehnologijo, se LMDh ponuja kot odlična priložnost raziskovanja novih tehnologij. Z novim prototipnim dirkalnikom bodo ustavili nekakšen napreden laboratorij na štirih kolesih.

Lamborghinijev LMDh prototip bo izpolnjeval pogoje tako evropskega WEC vztrajnostnega prvenstva, kot sorodnega severnoameriškega prvenstva IMSA WeatherTech. Zaradi zmogljivosti razreda LMDh, se bodo lahko potegovali za absolutno zmago, hkrati pa regulacije narekujejo izbiro šasije pri enemu izmed štirih potrjenih proizvajalcev. Za katerega so se odločili pri Lamborghiniju še ni znano, prav tako ni razkrita sestava hibridnega sklopa.

Motor z notranjim izgorevanjem bo povsem domača stvaritev, a na natančnejše podatke bomo morali počakati še nekaj mesecev. Še nekoliko dlje je oddaljeno razkritje oblikovanja, sicer brez dvoma močno prepredenega z Lamborhinijevim DNK-jem. Naslednje leto se obetata prihod naslednika Avnetadorja in 60. obletnica delovanja znamke, kar bo idealna priložnost za odkritje prvih potez dirkalnika LMDh.

Žiga Kolman
foto: Lamborghini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button