AvtomobilizemNovice

Lamborghini Revuelto: revolucija s prvim V12 priključno-hibridnim pogonom

Naslednik priljubljenega Lamborghinija Aventador je končno tu.

Lamborghini si je za 60. obletnico delovanja podaril najlepše darilo v obliki novega superšportnika, s katerim bodo nadomestili mesto znamenitega Aventadorja. Dolgo čakanje na zamenjavo se je izplačalo, saj so z novim Revueltom predstavili ogromno novosti, tako na področju oblikovanja, kot pri pogonu, namreč gre za prvega priključnega hibrida iz Sant’Agate di Bolognese.

Uspehe Avntadorja bo težko premagati, a Revuelto ima odlično priložnost postati izredno popularen Lamborghini. Oblikovno gre za nekakšno združitev največjih hitov, najdemo lahko različne podobe Aventadorja, odmeva ikonično oblikovanje Countacha in vse skupaj povezuje z elementi maloserijskega Siana. Sprednji del opredeljuje osvetlitev v obliki črke Y, kar se odraža tudi na zadku, zašiljen nos skriva tudi polnilna vratca baterijskega sklopa. Kot pri vseh prednikih, so aerodinamiko speljali brez večjih krilc, tok zraka je speljan skozi razne odprtine, zračniki za sprednjima kolesoma skrbijo za odvajanje vročega zraka, veliki stranski reži pa svež zrak dovajata dvanajstvaljnem stroju.

Velika posebnost je heksagonalno zaključen izpušni sistem nameščen nekoliko višje nad zadnjim odbijačem, pod njim se skriva globok difuzor, ki skupaj z aktivnim zadnjim krilcem skrbi za stabilnost pri visoki hitrosti in v zavojih. Revuelto serijsko sedi na 20-palčnih platiščih spredaj in 21-palčnih zadaj, kar lahko kupci nadgradijo s kompletom 21- ter 22-palčnih platišč, obutih v posebej razvite Bridgestone Potenza Sport pnevmatike. Pod površjem gre za nov monokok v celoti izdelan iz ogljikovih vlaken, ki je za 10 odstotkov lažji od Aventadortjevega in hkrati 25 odstotkov bolj torzijsko tog. Mase vozila zaenkrat ne razkrivajo, vendar ponujajo številko razmerja mase in moči, ki znaša 1,75 kg/KM.

Povsem sveži zunanjosti so namenili ustrezno moderno notranjost, s katero bo lažje shajati kot z Aventadorjevo, saj premore 26 mm več prostora za glavo in 84 mm več za noge, za sedežema pa lahko brez težav spravimo prtljago v velikosti torbe za golf palice. Digitalno plat Revueltove kabine zastopajo kar trije zasloni, in sicer 12,3-palčni digitalni merilniki, osrednji pokončen informacijski zaslon z diagonalo 8,4 palcev in 9,1-palčni zaslon za zabavo sovoznika. Nov je prav tako volan, bojda navdahnjen s sveta dirkalnikov, na katerem najdemo številne gumbe za upravljanje sistemov, pretikanje med voznimi profili (teh je kar 13) in seveda aktivacijo »launch-controla« za popoln start z mesta. Celoten notranji prostor objamejo kakovostni materiali – usnje, alkantara in blago Cora-Tex izdelano iz recikliranega poliestra, – v 70 različnih barvah.

Oblikovanje je vsekakor pomembna plat novega superšportnika, a bistvo Revuelta predstavlja priključno-hibridni pogonski sklop, kjer glavni akter ostaja 6,5-litrski atmosferski V12 v najmočnejši izdaji do sedaj. V lastni režiji ustvari kar 825 KM in 725 Nm navora, hkrati se zvrti vse do 9.500 vrtljajev na minuto in za prenos moči uporablja novo razvit osemstopenjski dvosklopčni samodejni menjalnik. Za podporo konjenice stare šole skrbi električni sistem sestavljen iz kompaktne baterije s kapaciteto 3,8 kWh in treh elektromotorjev – enim na zadnji osi in dvema na sprednji. Kot prvi Lamborghini lahko vozi s štirikolesnim pogonom v neslišnem električnem načinu, ko pa želimo maksimalno zmogljivost, sistemi združijo moči in proizvedejo 1.015 KM. Stotica se odvije v zgolj 2,5 sekundah, do 200 km/h potrebuje manj kot sedem sekund, najvišja hitrost presega 350 km/h.

Ko je baterija čisto izčrpana od divjega pospeševanja, jo je mogoče iz zunanjega vira z največjo močjo 7 kW napolniti v 30 minutah, sam sistem na krovu pa lahko z regenerativnim zaviranjem ali uporabo V12 motorja kot generator, enako nalogo opravi v samo šestih minutah. Zatem lahko v električnem načinu prevozimo do šest kilometrov. Za zadostitev dinamične plati novega Revuelta bo poskrbela razporeditev mase v razmerju 44 odstotkov spredaj in 56 odstotkov zadaj, več je ojačitev podvozja, krmiljenje je za 10 odstotkov bolj natančno kot pri Aventadorju, standardno je štirikolesno krmiljenje, za varno zaustavitev pa bodo skrbele mogočne karbon-keramične zavore z 10-batnimi čeljustmi spredaj in štiribatnimi zadaj. Lamborghini s proizvodnjo revolucionarnega Revuelta še ji pričel, prav tako še niso znane cene, ki naj bi po ugibanjih znašale najmanj 510 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: Lamborghini

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button