AvtomobilizemNasvetiNasveti in varnostNovice

Kupujete povsem nov avtomobil? Berite dalje …

»Kratke, a sladke« na temo enega izmed najbolj razveseljujočih nakupov življenja.

Nakup novega, povsem novega vozila je za prenekaterega osebka neizživeto dejanje. Gre za dejanje, ki naj bi v človekov organizem doprineslo poseben nivo hormonov sreče, vendar še preden vas to prešerno veselje ponese v skoraj zaljubljeno stanje, vam serviramo nekaj kratkih »treznih« napotkov, ki lahko preprečijo morebitno negativno presenečenja ali dva.

Opravite domačo nalogo

Pred nakupom si vzemite čas za raziskovanje. Preverite več vozil oziroma, če je le-to že definirano, se odpravite do več prodajalcev in prsite za testno vožnjo. Dober prodajalec vam bo prodal vozilo, ki bo ustrezalo vaši vsakodnevni rabi in življenjskemu slogu. Zato tudi prodajalca izberite na podlagi morebitnih izkušenj vaših znancev ali količine prodanih vozil, čeprav slednje morda ne šteje vedno v prid prvi lastnosti.

Upoštevajte stroške lastništva

Ne zgolj nakup, upoštevajte tudi pravila vzdrževanja in lastništva. Same dajatve se lahko glede na pogon in velikost razlikujejo, kot tudi servisni stroški. Ne pozabite, da morate te opravljati pri pooblaščenih serviserjih, zato poceni popravila garažnih mojstrov odmislite.

Spletni nakup ima svoje zakonitosti

Danes je možno vozilo kupiti kar prek spleta, vendar to za seboj potegne marsikatero skrito administrativno reč. Veljajo sicer določena pravila, ki predpisujejo kupčeve pravice in obveznosti, vseeno pa tako odpade ogled vozila pred nakupom kot tudi testna vožnja, kjer se lahko še pred podpisom končnih papirjev izkažejo potencialne nevšečnosti.

Elektičarji so popularni, toda …

Lastiti si električno vozilo je nekakšna modna muha v teh časih. Še preden se podate v to, je smiselno v obzir vzeti nekaj dejavnikov, ki jih lastništvo električnega vozila povzroči. Od načina in možnosti polnjena pa vse do vsakodnevne logistike. Na papirju lahkotne ideje se lahko v realnosti sprevržejo v pravcato nočno moro. Statistika, da se ne tako skromen delež svežih lastnikov električnih vozil odloči za povratek na klasično gnane, priča o lahkomiselnosti ob nakupovanju tako gnanih avtomobilov.

Novo vozilo, vi izbirate

Pri povsem novih vozilih, kadar teh ne kupujete iz zaloge temveč jih naročate, pomeni nabor praktično vseh opcij v katalogu. Dobro premislite kaj potrebujete, kaj si želite in predvsem česa ne. Včasih je manj več, kar velja tudi v primeru opremljenosti novih vozil. Tudi serijska oprema je odvisna od znamke in modela vozila, nenazadnje celo od pogona, zato si vzemite čas in dobro prelistajte katalog ali več njih.

Garancija je vedno vključena

Ta je sicer odvisna od znamke, vendar je za novopečenega lastnika precej pomembna. Kot smo že omenili, jo ohranite ob upoštevanju določenih pravil, katere si zares dobro preberite, da ne bo kasneje prišlo do morebitnih nejasnosti ali nepredvidenih stroškov vzdrževanja ali popravil.

Na dan prevzema

Pričakovano je, da ste popolnoma vzhičeni nad tem dogodkov. Vendar predajo vozila izkoristite tudi za pomoč pri razumevanju vozila in upravljanju ključnih funkcij. Bolje imeti inštrukcije na mestu, kot samostojni študij med vožnjo – posledice lahko super dan prevesijo v klavrn začetek lastništva. Ne bi verjeli, ni tako redek dogodek to …

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button