AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Korenita prenova Dacie Spring

Novi Spring je postal sodobnejši, a še vedno ostaja cenovno dostopen.

Dostopna in praktična znamka Dacia je leta 2021 predstavila model Spring in s tem vstopila na trg električnih vozil. Kompaktni mestni križanec Spring se je hitro uveljavil in v sledečih dveh letih postal tretje najbolje prodajano električno vozilo, od začetka prodaje pa je bilo po vsem svetu prodanih več kot 140 tisoč enot. Pohvaljen zaradi svoje energetske učinkovitosti in prijaznosti do okolja si je prislužil prestižno oceno 5 zvezdic organizacije Green NCAP.

Spring je glavnini namenjen posameznikom, ki iščejo preprost, varčen in okolju prijazen prevoz. Analiza podatkov iz vgrajenih sistemov razkriva, da uporabniki običajno prevozijo 37 kilometrov na dan s povprečno hitrostjo 37 km/h, pri čemer se jih 75 odstotkov odloči za polnjenje doma. Kljub temu, da je cenovno ugoden, so pri Dacii nenehno nadgrajevali ponudbo modela Spring. Predvsem je leta 2022 novosti prinesla sveža identiteta znamke, lansko leto pa zmogljivejši elektromotor s 65 KM.

Skoraj nova generacija Dacie Spring je v drugi iteraciji doživela pomembno preobrazbo in se ponaša z modernejšim oblikovalskim jezikom, podobnim ostalim modelom znamke. Zunanjost je precej bolj postavna, hkrati jo odlikuje čista silhueta, poudarjena z drznimi črnimi obrobamj, ki jih dopolnjuje ikonični LED svetlobni podpis v obliki črke Y.

Kljub kompaktnim dimenzijam daje novi Spring prednost praktičnim rešitvam s številnimi odlagalnimi prostori, s katerimi prekaša tekmece v svojem razredu. Poleg tega inovativna dodatna oprema, kot je sistem YouClip, ponuja prilagodljive rešitve za shranjevanje, prilagojene individualnim potrebam. Notranji ambient vozila je osvežen s sodobnimi elementi, kot sta 7-palčni digitalni kokpit in 10-palčni osrednji zaslon na dotik, z navigacijo s spletnimi posodobitvami ter povezljivostjo s storitvama Apple CarPlay in Android Auto.

Spring ohranja svoj temeljni značaj cenovne dostopnosti, zato ostaja najvarčnejše električno vozilo na trgu, zaradi česar je električna mobilnost dostopna širšemu krogu ljudi. Ponaša se z impresivno zmogljivostjo shranjevanja s prostornim prtljažnikom in dodatnimi odlagalnimi prostori, kar zagotavlja vsestranskost pri vsakodnevni uporabi. V nosu vozila je nov prtljažnik s 30-litri volumna, zadnji pa lahko sprejme do 308 litrov prtljage (1.004 litre z zloženo klopjo). Poleg tega napredne varnostne funkcije in izboljšane možnosti povezljivosti še dodatno izboljšajo vozno izkušnjo.

K ekološko pametni zasnovi modela Spring prispevajo napredki na področju učinkovitosti, vključno z lahko konstrukcijo in regenerativnim zavornim sistemom. Kompaktna baterija s kapaciteto 26,8 kWh zagotavlja ravnovesje med zmogljivostjo in težo ter omogoča več kot 220 km dosega z enim polnjenjem. Za pogon tako kot prej skrbita osnovni elektromotor s 45 KM in zmogljivejša različica s 65 KM v ozvedbi Extreme. Prednost je dana tudi udobju pri polnjenju, saj so na voljo možnosti polnjenja s 7-kilovatnim izmeničnim in enosmernim tokom s 30 kW moči, ki baterijo do 80 odstotkov napolni v 45 minutah ter dvosmerni polnilnik V2L za napajanje zunanjih naprav.

Nova Dacia Spring ponazarja zavezanost znamke k ponudbi električne mobilnosti brez kompromisov glede praktičnosti, cenovne dostopnosti ali prijaznosti do okolja. S svojo osveženo obliko inizboljšanimi funkcijami napoveduje novo dobo dostopnega in trajnostnega prevoza za potrošnike po vsem svetu. Kdaj bodo objavljene cene novega Springa še ni znano, vendar lahko pričakujemo številke pod mejo 20 tisočakov.

Žiga Kolman
foto: Dacia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button