AvtomobilizemNovice

Kontra-loterija: Ascari FGT na prodaj!

Eden in edini Ascarijev prototip modela FGT gre na dražbo.

Ascari je eno tistih zagonskih podjetij, ki jim je dejansko uspelo ne le predstaviti temveč tudi prodati nekaj vozil. Britansko podjetje, ki je ime dobilo po dvakratnem prvaku v formuli 1, Albertu Ascariju, je bilo ustanovljeno v letu 1994 in bilo aktivno vse do leta 2010. V 16-ih letih delovanja so izdelali 80 vozil, od tega kar nekaj zanimivih študij in moda najbolj zanimiva izmed njih je prav Ascari FGT. Danes v nekdanjih prostorih v angleškem Banburyju domuje F1 ekipa Haas.

Ascari FGT je edinstven prototip, ki temelji na načrtih istoimenskega avtomobila inženirja Leeja Nobla. Slednji ga je ustvaril le nekaj let preden je ustanovil svoj biro Noble Automotive in štirikolesnik kot je recimo M12. Kljub temu je Ascari, takrat rastoče podjetje, odkupilo avtorske pravice in jih pretvorilo v zeleni FGT na priloženih fotografijah. To je t.i. cestna različica, homologirana za redni promet, ki ima pod motornim pokrovom nameščen Chevroletov šestlitrski V8 agregat z 420 KM, celotna moč pa se preko ročnega menjalnika prenaša na zadnji kolesni par. Pri Ascariju so študijo prelevili tudi v serijsko izvedenko imenovano Ecosse, kjer so Chevyev agregat zamenjali z BMW-jevim 4,4-litrskim V8 postrojem, medtem ko je videz vozila ostal skoraj enak.

Aktualni lastnik študije Ascari FGT je avtomobil našel v kmetijski zgradbi, kjer je »počival« dolgih 13 let. Vrnitev na asfalt je trajala kar tri leta, saj je zajemala popolno obnovo tako motorja kot menjalnika. Na dražbo naj bi zapeljal 6. novembra na dogodku dražbene hiše RM Sotheby’s v Londonu, medtem ko izklicna cena ostaja precejšnja neznanka. Izredno redko se v prodaji pojavi eden izmed 19 sestavljenih Ascari Ecossev, za katere navadno iztržijo med 150 in 200 tisočaki, za edinsktven primerek pa je lahko končna cena bistveno višja …

Blaž Likovič
foto: Sotheby’s

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button