AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Konec mogočnih osemvaljnikov? Chevrolet pravi ne!

Naj vas prestraši ogromen 10,3-litrski osemvaljnik iz škatlice.

Chevrolet Pefromance predstavlja največji in najmočnejši bencinski motor kar so jih do sedaj izdelali, na voljo kot iz škatlice, pripravljen za vgradnjo v osrčje vašega divjega projekta. Gromozanski osemvaljnik uradno sliši na ime ZZ632/1000, kar že takoj nakazuje na njegovo izjemno zmogljivost.

Pa se kar podajmo globlje k številkam, ki vse najbolj zanimajo. Kot smo že rekli, premore 10,3-litra prostornine, tako lahko brez prisilnega polnjenja proizvede vrtoglavih 1.004 KM in 1.188 Nm navora. Resnično dokazuje, da ni zamenjave za veliko prostornino – predstavljate si, kaj vse bo zmogle, ko bodo nanj predelovalci obesili kakšen kompresor ali turbino.

Kakorkoli, ZZ632/1000 v svoji standardni konfiguraciji maksimalno moč doseže pri 6.600 vrtljajih na minuto (7.000 vrtljajev je maksimum) in največji navor pri 5.600 vrtljajih. CNC rezkane aluminijaste glave valjev imajo simetrične dovodne in izpušne kanale, kot nekakšen poklon Ronu Sperryju, inženirju pogonskih sklopov. Sam blok motorja je iz litoželezni, iz jekla so ročična gred in ojnice. Chevrolet je izredno prepričan v trdoživost in obstojnost motorja, saj je en samcat motor prestal preko 200 simuliranih testov na dinamometru.

To kaže, da ne gre za čisto običajen motor iz škatle, ampak stroj primeren za vgradnjo najbolj nabrušenih dirkaških strojev, kot so na primer bolidi za postavljanje rekordov na četrt milje (drag racing). »To je največji in najbolj hud motor kar smo jih izdelali,« pravi direktor GM-a, »ponuja izjemno moči in to z navadnim bencinom.« Fantazijske vgradnje motorja so se že pričele. Kam pa bi v vgradili takšno zver?

Žiga Kolman
foto: GM

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button