AvtomobilizemNovice

Konec dobe: unikatna Lamborghinija Invencible in Auténtica

Končno slovo atmosferskega V12 motorja.

Le še nekaj tednov je oddaljena premiera Lamborghinijevega prvega hibridnega superšportnika, ki bo nasledil Aventadorja, do takrat nas bo razvajala unikatna dvojica z legendarnim atmosferskim V12 motorjem. Nova stroja Invencible kupe in Auténtica roadster predstavljata vrhunec ekskluzivnosti in izdelave po meri, saj so že od rojstva projekta sodelovali s strankami.

Za oblikovanje čudovite dvojice so zaslužni v Lamborghinijevem studiu Centro Stile, predstavljata pa vrhunec ustvarjalnosti z uporabo platforme V12, ki odraža ikonične oblikovne poteze in športno-dirkaški značaj. Invencible in Auténtica sta kot nekakšen poklon mojstrovinam Sesto Elemento, ki je ga opredeljujeta lahkotnosti in motošportna obarvanost z velikim zadnjim krilcem, Reventón z edinstvenim aeronavtičnim slogom ter skrajnega aerodinamičnega Venena. Kot poslednja mohikanca, oba posebna Lamborghinija poganja vsemogočni sredinsko nameščen 6,5-litrski atmosferski V12, ki proizvede 780 KM in 720 Nm navora pri 6.750 vrtljajih ter v povezavi s sedemstopenjskim robotiziranim menjalnikom prenaša moč na vsa štiri kolesa.

Obe novi umetnini si karbonsko monokok zasnovo delita z Aventadorjem, vendar se z zgornjo polovico celostno razlikujeta in harmonično vpeljujeta nove ter nekatere prepoznavne elemente. Začenši s presenetljivo osvetlitvijo, ki jo poudarjajo inovativne šestkotne LED luči. Dovodi zraka na sprednjem pokrovu spominjajo na tiste pri modelu Sesto Elemento, enaki motivi pa se ponovijo tudi pri osrednjem trojnem izpuhu iz Inconela – posebna visokozmogljiva jeklena zlitina iz letalskega sveta. V notranjosti prevladujejo čiste linije, minimalistična armaturna plošča s 3D tiskanimi šestkotnimi zračniki in konzola brez instrumentov, ki poudarja lahkotnost ter usmerja pozornost na užitek v vožnji. Kokpit je izdelan iz ogljikovih vlaken in ima digitalni prikazovalnik z edinstvenimi grafikami.

Kupe Invencible se ponaša s karoserijo odeto v rdeč odtenek Rosso Efesto, s kontrastnimi površinami iz ogljikovih vlaken. Mednje štejemo stranska pragova in okvirje vrat, medtem ko so zavorne čeljusti v barvi Rosso Mars, nameščene za kolesi s centralnim zaklepom ter pokrovi iz ogljikovih vlaken z nalogo dovajanja hladnega zraka zavoram. Na klasičnih škarjastih vratih opazimo šesterokotni tribarvi – poklon italijanski zastavi, ki se odraža tudi na oblogah vrat in na volanu. Notranjost oblečena v usnje Rosso Alala in alkantaro Nero Cosmus je barvno usklajena z zunanjostjo.

V podobnem duhu, a še vedno z edinstvenim značajem, ima Auténtica roadster karoserijo  obarvano v sivo Grigio Titans s podrobnostmi v mat črni in rumeni Giallo Auge. Profil avtomobila je edinstven zaradi dveh kupol z vgrajenimi varovali, ki se zgledujeta po preteklih dirkalnikih z odprto streho. Odprta notranjost se ponaša z elegantnim vezenjem v barvi Giallo Taurus s kontrastnim usnjenim oblazinjenjem Nero Ade ter dvobarvno alcantaro.

Žiga Kolman
foto: Lamborghini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button