AvtomobilizemNovice

Koncept Skytop spominja na brezčasno eleganco starih Bavarcev

Novi koncept brezstrešnega roadsterja se vrača v čase znamenitega Z8.

BMW je na letošnjem prestižnem dogodku Concorso d’Eleganza Villa d’Este ob jezeru Como, predstavil veličasten koncept Skytop. Eleganten, edinstven odprt dvosedežnik se spominja preteklih časov in je dokaz BMW-jeve zavezanosti k združevanju športnega dizajna ter luksuzne izdelave. Zunanjost Skytopa krasijo tekoče linije in mišičasta drža, ki jih poudarja enobarvna shema, ki izžareva toplino in prestiž.

Adrian van Hooydonk, vodja oblikovanja pri skupini BMW, opisuje koncept Skytop kot edinstveno mešanico dinamične vožnje in visoke elegance, ki spominja na klasične modele, kot sta Z8 in 503. Njegove čiste, napete površine so poudarjene z nekaj natančnimi linijami, ki usmerjajo pogled proti zadku, kjer integrirana krilca nadomeščajo tradicionalne vratne kljuke. Kolesa iz lahke zlitine vozila imajo natančno izklesane letvice, ki še poudarjajo prepoznavni videz.

Oblikovanje povezuje izrazito razpotegnjen pokrov motorja, osvetljeno ledvično masko in umaknjen zadnji del. Izrazit ščitnik se razteza od pokrova motorja prek notranjosti do aluminijaste obloge na prtljažnih vratih, kar povečuje dinamično silhueto. Žarometi, izdelani iz rezkanih aluminijastih nosilcev, uporabljajo napredno tehnologijo LED, ki združuje vse svetlobne funkcije v lastno enoto, zadaj ga zaokrožujejo ravne in definirane luči.

Notranjost Skytopa navdušuje z usnjeno prevlečeno zaščito proti prevračanju za obema sedežema, stranskimi rebri na stebričku B in popolnoma zložljivim zadnjim steklom. Odstranljive dele strehe, prav tako izdelane v usnju, je mogoče shraniti v posebnem prtljažniku. Barvna shema vozila, ki prehaja iz rdečkasto rjave strehe v umirjeno srebrno zunanjost z učinkom kromirane sence, je delo slikarskega mojstra iz tovarne v Dingolfingu. Kabino dodatno zaznamujejo razkošne usnjene površine v slogu brogue v enakomernem rdečkastorjavem tonu, ki ustvarjajo občutek prostora in elegance. V kokpit so vgrajene kristalni elementi, ki še dvigujejo občutek razkošja.

Mehansko je Skytop podoben legendarnemu BMW Z8, sicer sloni na plečih serije 8, katero poganja najmočnejši V8 motor iz zbirke, kar poleg prefinjenega dizajna poudarja njegov zmogljivostni pedigre. Koncept Skytop združuje napredno tehnologijo z mojstrsko obrtniško izdelavo, zaradi česar je vrhunec letošnjega Concorso d’Eleganza Villa d’Este. BMW je po mnenju številnih avtomobilistov zadnja leta na oblikovalskem področju skrenil z ustaljenih smernic, morda novi koncept prikazuje vrnitev klasičnega elegantnega pristopa.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button