AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Koncept prvega električnega Mercedes-Maybach

Koncept prestižnega električnega SUV-ja bo obrodil serijsko različico.

Mercedes je poleg številnih ostalih novosti, salon IAA v Münchnu izkoristil za razkritje SUV izpeljanke limuzinskega modela, vendar v najbolj prestižni obliki kar jih premorejo. Govorimo seveda o Maybachu, s katerim počasi utirajo pot proti serijski obliki klasičnega in okrašenega EQS SUV.

Glavna naloga konceptnega Mercedes-Maybach EQS je predstavitev oblikovnega jezika napovedanega električnega SUV-ja, poleg prikaza prestižnega tretmaja kakršnega prejme ekskluzivna Maybach izpeljanka. Zunanjost dominira glomazna kromirana sprednja maska s tankima žarometoma ob strani, dopolnjuje jo značilna dvotonska barva karoserije v kombinaciji kovinske rdeče in črne. Za kanček posebnosti so mu nadeli veliko kromiranega okrasja, zajetna 24-palčna platišča in senzorje za samodejno odiranje vrat ob prepoznavanju voznika – odpiranje je mogoče tudi na daljavo.

Ob odprtju vrat nas sprejme udobno okolje s številnimi novitetami poznanimi že iz najnovejše generacije razreda S, vključno s parom prvorazrednih sedežev zadaj, naprednim informacijsko-zabavnim sistemom in obsežno centralni konzolo. Takšna razporeditev inteligentno skriva prostor z zložljivima mizicama, hladilnik in obvezne kozarce za penino. Dodatna višina sedežev zaradi SUV oblike vozila poskrbi za razkošnejše udobje potnikov na zadnjih sedežev, kot pri običajni limuzini. Sprednja potnika bo navduševal že dobro poznani MBUX Hypescreen zaslon s specifičnimi Maybach grafikami in vsemi mogočimi funkcijami.

Zaradi konceptne narave je Mercedes precej skop s tehničnimi podatki, a potrdili so nekje 600 kilometrov dometa po merjenju WLTP, kar je slabih 150 kilometrov manj od sorodnega limuzinskega EQS, vendar bo zaradi hitrega 200 kW polnjenja kakršnakoli skrb odveč. EQS SUV bo v obliki Mercedesa v proizvodnjo vstopil prihodnje leto, pregrešni Maybach pa bi znal biti na voljo leta 2023.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button