AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Kolikšno je zaupanje voznikov v avtonomno tehnologijo?

Zaupate tehnologijo svojo varnost na cesti?

Kar nekaj avtomobilističnih agencij je pred kratkim opravilo raziskavo glede zaupanja voznikov v napredno avtonomno tehnologijo, ki omogoča že relativno samostojno vožnjo vozil po avtocestnih odsekih. Zanimalo jih je namreč, kako zelo oziroma če sploh se ljudje za krmilom sprostijo in asistenčno-varnostni tehniki prepustijo nadzor nad vozilom.

Kar 59 odstotkov vprašanih zaskrbljeno zre v prihodnost in je glede svoje varnosti v dvomih, saj ne zaupa pametni elektroniki v tolikšni meri, da bi ji prepustili skrb za lastno prometno dobrobit. Takšno mnenje se glede na starostne skupine bistveno ne razlikuje, pri dvomih pa vseeno prednjačijo ženske s kar 67 odstotki nenaklonjenih samodejnemu upravljanju vozila.

Glede na močno razširjeno testiranje pametnih voznikovih asistentov, ki vsak dan zmorejo več in omogočajo višjo stopnjo avtonomne vožnje, je tudi skrajni čas, da se o tem odpre široka javna razprava, tudi s pravnega vidika, kajti voznikova krivda ne bo več enaka današnji, ko moramo nad vozilom bdeti vedno in povsod.

Blaž Likovič
foto: MB

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button