AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Koenigseggov revolucionaren peresno lahek elektromotor

Švedski hitrostni rekorderji predstavljajo prvi pod domačo streho razvit elektromotor s 30 kg in 340 KM.

Švedsko avtomobilsko podjetje Koenigsegg, znano po izdelavi bliskovitih in pregrešno dragih hiperšportnikov, se predstavlja s prvim elektromotorjem, ki tako kot njihov štirikolesni stroji, prikazuje ogromno inovacij in tehnološkega napredka.

Koenigseggov prvi interno razvit elektromotor z imenom Quark, je paša za oči električnih privržencev, prav tako je zanimiv podatek, da bomo tri takšne enote našli pod površjem prihajajočega štirisedežnega hiperšportnega modela Gemera s 1.700 konjskimi močmi. Poleg vgradnje v lastne avtomobile, bo nov električni pogonski sklop na voljo vsem z debelo denarnico. Koenigsegg med uporabnostjo omenja letalstvo, drone in plovila, seveda bo možna tudi v svetu avtomobilskih predelav.

Električni motor Quark s svojo kompaktnostjo tehta le 28,5 kilogramov in kljub vsemu proizvede neverjetnih 250 kW (340 KM) in 600 Nm navora, kar je najboljše razmerje mase in moči v industriji. Koenigsegg skupaj z novim elektromotorjem razkriva tudi kompleten pogonski sklop Terrier, sestavljen iz dveh Quarkov, v kombinaciji s 6-faznim inverterskim sklopom David in planetarnim reduktorjem. Masa zverinskega sklopa Terrier z vsemi komponentami naj nebi presegala 85 kilogramov, proizvede pa lahko do 500 kW (680 KM) in kar 1.100 Nm navora.

Žiga Kolman
foto: Koenigsegg

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button