AvtomobilizemNovice

Koenigsegg Gemera z novim osemvaljnikom in 2.300 KM

Gemera postaja najzmogljivejši serijski avtomobil na svetu.

Koenigsegg je v ateljeju Gripen v Ängelholmu na Švedskem predstavil končno serijsko Gemero, dokončno izpiljeno različico hibridnega hiperšportnika ali prvega štirisedežnega megavozila na svetu. Že prva izvedba je pomikala meje zmožnega, a so z nadgradnjo dosegli nove višave v pospeških in hitrosti.

Gemera je zdaj opremljena z menjalnikom LSTT (Light Speed Tourbillon Transmission), prvič uporabljenim v modelu Jesko, ki lahko vztrajnik in sklopko odklopi od motorja. Gemera ima tudi revolucionaren elektromotor Dark Matter, ki s svojo največjo močjo 800 KM predstavlja pomemben preskok v tehnologiji električnega pogona. Sistem LSTT in elektromotor Dark Matter nadomeščata prej načrtovani sistem neposrednega pogona ter zagotavljata boljšo zmogljivost in večjo vključenost voznika, medtem ko sistem LSTT omogoča štirikolesni pogon z vektoringom navora.

Električna plat skupaj z 2-litrskim trivaljnim bencinskim motorjem ustvari največjo moč 1.400 KM in 1.850 Nm navora. Z lažjim električnim pogonskim sistemom in optimizirano uporabo motorja z notranjim zgorevanjem z dvema turbinama s prostimi ventili (TFG), sta pospešek in zmogljivost Gemere znatno napredovala, še posebej v drugi izvedenki, ki bo trivaljni motor nadomestila z osemvaljnim. Gemerin sredinsko nameščeni HV8 motor v lastni režiji premore 1.500 KM, skupaj z elektromotorjem pa ustvarita neverjetnih 2.300 KM in 2.750 Nm navora, s čimer postaja švedski hiperšportnik najzmogljivejši serijski avtomobil na svetu. Kljub vratolomnim številkam ohranja senzibilnosti, namreč v notranjosti ponuja praktično štirisedežno razporeditev in uporaben prtljažnik.

Proizvodnja Gemere bo v novem ateljeju Gripen stekla konec prihodnjega leta, dobava kupcem pa je načrtovana v prvi polovici leta 2025. Atelje Gripen je namenjen razvoju, oblikovanju, proizvodnji in razstavnemu salonu serije Gemera in prihodnjih modelov, s čimer se skupni Koenigseggovi prostori povečajo na 30.000 kvadratnih metrov. Christian von Koenigsegg, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Koenigsegg, je izrazil navdušenje nad končno specifikacijo Gemere in tehnološkim napredkom, ki ga uvajajo v svet avtomobilizma. Gemera je revolucionarni megavozilo, najnovejša različica pa s svojimi inovativnimi funkcijami in izboljšavami postavlja nova merila.

Žiga Kolman
foto: Koenigsegg

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button