AvtomobilizemNovice

Koenigsegg draži z novim hiperšportnim avtomobilom za leto 2022

S prihajajočim modelom bodo verjetno obeležili 20 let proizvodnje avtomobilov.

Koenigsegg je avtomobilske navdušence razveselil z objavo silhuete novega modela na Instagram profilu, kar obenem napoveduje prihod še enega hitrostnega rekorderja. Dražilna fotografija prikazuje klasično silhueto švedskih hiperšportnikov, z gladkimi linijami, zaokroženim vetrobranskim steklom in kabino v obliki kaplje.

S postavitvijo zadnje osvetlitve se nekoliko vračajo v čas modela CCX iz leta 2006, ki je kot prvi Koenigsegg uporabljal hišno razvit V8, namesto modularne Fordove enote. Izrazit sprednji odbijač z globokim spodnjim krilcem odseva oblikovanje preteklih modelov, kot je denimo CCR, ki je ob prihodu leta 2004 postal najhitrejši avtomobil sveta. Zadek z nevpadljivim difuzorjem spominja na legendarno Agero, s katero so leta 2017 postavili rekord najhitrejšega serijskega avtomobila in s povprečno hitrostjo 447 km/h ukradli naziv Bugattiju Chiron.

Letošnje leto sicer obeležuje 20. obletnico začetka prodaje prvega serijskega modela CC8S, kar bi lahko pomenilo, da se z novim hiperšportnikom poklanjajo prav tem modelu. Takraten 650 konjski superšportnik je našel šest lastnikov, izdelovali so ga med letoma 2002 in 2003, bil pa je rezultat osemletnega razvoja.

Kaj bo nameščeno v središču novega hiperšportnika ostaja neznanka, a oba trenutno najbolj nabrušena modela Jesko in Regera uporabljata 5-litrski V8 podprt z dvema turbopolnilnikoma. Na drugi strani je sicer štirisedežni super kupe Gemera z 2-litrskim twin-turbo trivaljnikom in hibridno pomočjo, vendar gre pri nekem poklonu znamenitim modelom, pričakovati uporabo mogočnega osemvaljnika.

Žiga Kolman
foto: Koenigsegg

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button