AvtomobilizemNovice

Ko super hitri Ferrari 812 Superfast še ni dovolj hiter

Ferrari 812 Superfast je že v osnovni različici ekstremno hiter avtomobil. Njegovih 800 iskrih vrancev tudi izkušenega voznika hitro zabriše iz sedla. Očitno pa so Italijani prepričani, da “superfast” vseeno še ni dovolj “fast” (hitro op.a.).

Zato so predstavili model 812 Competizione. Seznam posodobitev znanega, že skoraj legendarnega dvanajstvaljnika iz dužine F140 V12 (predstavili so ga leta 2002 z modelom Enzo) je dolg kot petletnikovo pismo božičku. Pri razvoju so v tovarni staknili glave kar z njihovim dirkaškim oddelkom, ki skrbi za razvoj motorjev za dirkalnike F1. Rezultat je najmočnejša različica tega motorja doslej. Razvije neverjetnih 818 konjev kar je 30 več kot pri osnovni različici 812 Superfast. Poznavalci nas boste obtožili pisanja neresnic, saj veste, da jih motor, ki poganja model FXX-K proizvede 850. Govorimo o avtomobilih, ki smejo zapeljati na cesto, kar za FXX-K ne velja za 812 Competizione pač.

Zverinski motor se zavrti do kar 9500 obratov na minuto, kar je hitreje kot kadarkoli doslej. Dodatnim 500 obratom so morali seveda prilagoditi tudi delovanje menjalnika, ki sedaj med zobniki pretika še 5 odstotkov hitreje. Ker močnejši pogonski agregat proizvede tudi več vročine, so zamenjali tudi hladilni sistem.

812 Competizione se iz mesta do 100 izstreli 2.85 sekunde in doseže okrog 340 kilometrov na uro. Te številke so enake kot pri osnovnem modelu, na drugi strani pa menda Competizione Ferrarijev testni krog v Fiorianu, prevozi dve sekundi hitreje.

Na zunaj je 812 Competizione z vsemi aerodinamičnimi dodatki in velikimi odprtinami za pretok zraka, izgleda bistveno bolj agresivno kot njegova osnova.

Rok Rabič
foto: Ferrari

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button