AvtomobilizemNovice

Klasični Porsche 356 na gosenicah in saneh

Ultimativni klasik se podaja na ekstremne razmere Antarktike.

Je to morda najbolj fascinantna in divja umetnina letošnjega leta? Če ni na prvem mestu, pa je zagotovo pri vrhu največjih zanimivosti avtomobilističnega sveta letos. Res je, de gre sicer za dražilne fotografije projekta in ne dejanski končen izdelek, vendar tudi ta bo prišel ob svojem času.

Govorimo seveda o znamenitem klasičnem Porscheju 356A, obutem v tankovske gosenice in sani. Dotični primerek je v lastništvu Renee Brinkerhoff, ameriške dirkačice in legende med posebnimi podvigi. Poznana je tudi kot ustanoviteljica klasične dirkaške ekipe Valkyrie Racing, od leta 2017 pa že zbira sredstva pod misijo »World Rally Tour« (svetovna reli turneja).

Kratek povzetek norega in skoraj zgodovinsko pomembnega podviga je takšen: prav s tem Porschejem 356 je bilo načrtovano popotovanje po vseh sedmih kontinentih, prevoziti preko 32 tisoč kilometrov in prečiti 18 držav, z namenom osveščanja in čim hitrejše prekinitve trgovanja z otroki. 356 je že zaključil z ekstremno zahtevnimi reliji La Carrera Panamericana, Targa Tasmania, Caminos Del Inca, Peking do Pariza in  klasičnimi reliji v vzhodni Afriki, sedaj se skupaj z Brinkerhoffovo odpravljata na zadnji preostali kontinent – Antarktiko.

S pomočjo britanskega raziskovalec in inženirja Kierona Bradleya bodo izdelali ekstremnim razmeram prilagojeno preobrazbo Porscheja 356, ki že zadnjih 18 mesecev preživlja spreminjanje za preživetje temperatur vse do -50 stopenj Celzija. Plan je prevoziti 573 kilometrov preko Antarktike in postaviti hitrostni rekord tega premraženega kontinenta.

Žiga Kolman
foto: Valkyrie Racing

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button