AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Kitajsko avtomobilsko podjetje Xpeng se širi v Evropo

Vodstvo Xpenga razkriva svoje načrte širjena prodaje.

Zgodaj lansko leto je sceno električnih avtomobilov navdušila Kitajska električno gnana limuzina, z obljubljenih 700 kilometrov dometa in ugodno ceno okoli 30 tisočakov ob upoštevanju različnih subvencij. Šlo je za model P7, ki ga je izdelalo zagonsko električno podjetje Xpeng.

Vse od takrat se je Xpeng počasi krepil, še posebej doma na Kitajskem, kjer se uspešno prodaja model G3 križanec, v manjših številkah se je znašel tudi na Norveškem. Čeprav gre za relativno mlado podjetje, ustanovljeno leta 2014, imajo velike ambicije, širiti se nameravajo po celotni Evropi. Evropski trg predstavlja velik potencial rasti prodaje, saj bo veliko držav že v devetih letih prekinilo prodajo vozil na »klasična« goriva. Xpeng se poleg kvalitetnih avtomobilov pohvali še z napredno tehnologijo, ki bi pritegnila marsikaterega evropskega kupca. Že letos nameravajo predstaviti nadaljnjo strategijo širitve, sprva bodo ponudili model G3, zelo kmalu tudi limuzinskega P7.

V Xpengu se odvijajo številni projekti, trenutno z dostojnim tempom razvijajo nove modele. Vsako leto nameravajo razkriti nov produkt, za letošnje leto je na urniku družinski karavan s krajšim medosjem od P7 in prostornejšo notranjostjo. Model zasnovan na platformi G3 križanca bo prejel zajetno število naprednih samovoznih asistenčnih sistemov, na katere se Xpeng močno zanaša.

Kljub razvoju moderne generacije vozil, se bodo evropske prodaje lotili na dokaj tradicionalen način. Ker je prodajo nove znamke težko ustvariti brez lokalne prisotnosti, so se odločili za klasične prodajne salone. Precejšnjo prepreko predstavljajo tudi jezikovne razlike, zato je stik s strankami ključnega pomena.

Žiga Kolman
foto: Xpeng

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button