AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Kitajski Nio prihaja v Evropo v polni zasedbi

Nio bo na stari celini začel s prodajo premijskih modelov, prav tako pripravljajo novo znamko ugodnejših masovnih avtomobilov.

Nio bo na izbranih evropskih trgih, vključno z nemčijo, s koncem tega meseca pričel dostavljati prve primerke modela ET7. V letu 2024 bo kitajski proizvajalec na stari celini predstavil tudi novo znamko cenovno dostopnejših vozil, ki bo delovala na podoben princip, kot navezi Volkswagen in Audi ali Toyota ter Lexus. Osredotočili se bodo predvsem na avtomobile nižjih razredov, s katerimi bodo ciljali predvsem na trge z masovno in ne ravno premijsko prodajo, kot je denimo Nemčija.

Pred prihodom še neimenovane znamke bo Nio začel širiti ponudbo svojih premijskih modelov, in sicer v Nemčiji, na Švedskem, Nizozemskem in na Danskem, po tem, ko so lansko leto že začeli osvajati Norveško. V prihodnjem letu so na seznamu novih držav Švica, Avstrija, Belgija, Luxembourg in Združeno kraljestvo. Avtomobili namenjeni evropskim trgom bodo izdelani na najnovejši  NT2 platformi, začenši z večjim limuzinskim modelom ET7, s prvimi dostavami načrtovanimi v tem mesecu. Sledila bosta manjša limuzina ET5 in veliki SUV EL7.

Niov prvi evropski podvig je na norveško pripeljal največjega SUV-ja ES8 na prvi generaciji lastne platforme, s tem razlogom ga ne bodo ponudili drugod, vsaj ne do prihoda posodobljene generacije z novo zasnovo. Razširili bodo tudi svojo mrežo postaj za menjavo baterij, z 20 postajami načrtovanimi že v letošnjem letu, do konca leta 2023 jih bo vsaj 120. Trenutno uspešno obratuje šest takšnih postaj, tri na Norveškem in tri v Nemčiji.

Prav vsi Niovi modeli so standardizirani za menjavo baterij in kar 95 odstotkov lastnikov na norveškem je izbralo najem baterij z možnostjo nadgradnje z večjo kapaciteto za daljše poti. Za nemški in preostale trge bo Nio avtomobile oddajal v najem, za kratko časovno obdobje ali preko fleksibilnega naročniškega sistema. Na voljo bo tudi poslovni najem preko različnih partnerjev. S privatnimi strankami bodo sodelovali neposredno preko spleta ali omrežja Nio House.

Žiga Kolman
foto: NIO

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button