AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Kitajski BYD Seal je tu!

Azijski konkurent Tesle Model 3 trka na garaže Evropejcev.

Kitajci so držali obljubo in na salonu IAA Mobility 2023 v Münchnu predstavili svoje novo orožje za bolj v segmentu električnih limuzin. V areno segmenta D bodo zapeljali z modelom BYD Seal, dinamično oblikovanim sedanom, ki temelji na napredni platformi e-Platform 3.0 z integriranim baterijskim sklopom.

Seal je tretji BYD-jev avtomobil s katerim bodo prepričevali evropske kupce in zagotovo najbolj všečen, saj je zastavljen dinamično, nekateri bi trdili kar športno. Uvodoma omenjen baterijski sklop je integriran v karoserijo vozila, kar naj bi poskrbelo za togost, primerljivo s športnimi vozili, in dodatnim potniškim prostorom.

Glede na predstavitev bomo deležni izvedenke s pogonom na zadnji kolesni par kot tiste s štirikolesnim, obe pa bosta energijo črpali iz 82,5 kWh zajetne BYD Blade baterije, z LFP materialom (litij-železofosfat) na baterijski katodi. Slednje omogoča višjo stopnjo varnosti in vzdržljivosti v primerjavi z litij-ionskimi inačicami, poleg tega pa tovrstne baterije ne vsebujejo kobalta, ki povzroča čedalje večje okoljske kot etnične skrbi.

Osnovno izbiro bo predstavljal BYD Seal Design s pogonom na zadnji kolesni par, medtem ko bo štirikolesni predmet višje stopnje opremljenosti imenovane Excellence. Ključni tehnični podatki so zbrani v spodnji tabeli, še preden si jih ogledamo, pa naj dodamo, da boste BYD Seal lahko obarvali v šest karoserijskih barv in tri ambientalne.

Podatek

BYD SEAL Design

BYD SEAL Excellence AWD

Dimenzije (D/Š/V)

4.800 / 1.875 / 1.460 mm

4.800 / 1.875 / 1.460 mm

Medosna razdalja

2.920 mm

2.920 mm

Pogon

Zadnji pogon (RWD)

Štirikolesni pogon (AWD)

Najvišja hitrost

180 km/h

180 km/h

Najvišja moč pogona

230 kW (313 KM)

390 kW (530 KM)

Pospešek 0-100 km/h

5,9 s

3,8 s

Avtonomija (WLTP kombinirana)

570 km

520 km

Velikost prtljažnika

400 L (zadaj) + 53 L (spredaj)

400 L (zadaj) + 53 L (spredaj)

Kapaciteta baterije

82,5 kWh

82,5 kWh

Moč polnjenja

11 kW AC / 150 kW DC

11 kW AC / 150 kW DC

Nedrja vozila so prežeta z usnjem, opremljena s hlajenimi in ogrevanimi sedeži prve vrste in oplemenitena s kopico sodobne digitalne opreme na čelu katere sta osrednji vrtljiv 15,6-palčni multimedijski zaslon in voznikov 10,25-palčni instrumentacijski LCD ekran. Vozilo je menda sila tiho, da pa ne bo morbidno pa bo poskrbel Dynaudio Performance sistem z 12 zvočniki.

Številčna je tudi druščina voznikovih e-pomočnikov, ki smo jih vajeni v sodobnih dobro založenih vozilih – samodejno zaviranje v sili, ohranjevalnik voznega pasu, pomoč za menjavo voznega pasu, inteligentni tempomat, 360-stopinjska panoramska kamera za pomoč pri parkiranju in podobno.

Preidimo k ključnim podatkom. Dostave prvih vozil sledijo v zadnji četrtini 2023, vendar le na večja evropska tržišča. Cena za Design različico naj bi znašala približno 52 tisočakov in pol, medtem ko bo Excellence ovrednoten na približno 56 tisočakov. Morda pa kitajci vendarle ne bodo tako ugodni, kot smo si mislili …

Blaž Likovič
foto: BYD

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button