AvtomobilizemNovice

Kitajci z novim rekordom avtonomne vožnje

VIDEO: Tri tisoč popolnoma samodejnih kilometrov na avtocesti.

Da so Kitajci pri razvoju pametnih tehnologij v ospredju ni skrivnost, zato nov rekord podjetja XPeng niti ne preseneča. Z njihovo limuzino P7 so nekaj več kot 3.600 kilometrov dolgo pot med Guangdžovom in Pekingom premostili skoraj povsem avtonomno. Napredna tehnologija NGP (Navigation Guided Pilot) je XPeng P7 brez človekovega vmešavanja vozila kar 2.930 kilometrov, kolikor je bil dolg avtocestni odsek med omenjenima metropolama. Pri tem so zabeležili le za 29 odstotkov manj intervencij umetne inteligence na 100 kilometrov v primerjavi povprečno človeško vožnjo.

 

Celotna odprava je potekala osem dni, pri tem so hkrati zabeležili dobrih 94 odstotkov uspešnih manevrov prehitevanja in skoraj 93 odstotkov uspešno vključevanje ali izključevanje na avtocestne odseke. Sodelovalo je kar 228 različnih oseb, od novinarjev do industrijskih ekspertov, ki so se zvrstili v floti 15-ih XPengov P7. Pote je potekala mimo šestih provinc in desetih večjih mest, ki so popolnoma primerljive z evropskimi prestolnicami.

Dodamo še lahko, da je XPeng P7 na domačem trgu eden izmed najbolje prodajanih električnih vozil in je v tem trenutku v svoji kategoriji tudi najbolje opremljen s tehnologijo za delno samodejno vožnjo.

Blaž Likovič
foto: Xpeng

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button