AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Kia udarno na letošnji sejem CES

Razvijajo napredno družino namenskih električnih vozil.

Kia je na letošnji izvedbi sejma CES predstavila svojo strategijo za platformo nove generacije vozil (PBV), v kateri je vključen večstopenjski načrt, katerega cilj je preoblikovati industrijo mobilnosti in prispevati k ambicijam skupine Hyundai Motor Group na področju robotike, napredne zračne mobilnosti in avtonomne vožnje. Ključni element te strategije je uvedba povsem novega modularnega vozila, ki ga napoveduje koncept PV5.

Kiina namenska vozila PBV predstavljajo celovito rešitev mobilnosti, ki združuje električna vozila z naprednimi programskimi rešitvami na podlagi strategije software-to-everything (SDx). Tovrstna vozila z zasnovo na novo opredeljujejo koncept prostora in ponujajo napredno, prilagojeno notranjost za popolno svobodo. Vozila PBV bodo predstavljala celovito rešitev za mobilnost, ki ustreza različnim potrebam strank. Kia načrtuje uvedbo različnih prilagojenih vrst vozil, s katerimi bodo premagali obstoječe omejitve v ponudbi industrijskih izdelkov ter zagotovili rešitve za posameznike ali organizacije z omejenimi možnostmi prevoza.

Prva stopnja velikega projekta bo predstavitev vsestranskega električnega vozila PV5, optimiziranega za prevoz, dostavo in komunalne storitve, z možnostjo predelave za različne potrebe. Izboljšana podatkovna povezljivost omogoča delovanje več vozil kot programsko opredeljenega voznega parka, kar zagotavlja stroškovno učinkovitost. Sledil bo zaključek razvoja namenske modelne linije PBV, s čimer se razvijejo v platforme mobilnosti na osnovi umetne inteligence, ki uporabljajo podatke za interakcijo z uporabniki in zagotavljajo nenehno posodabljanje. Pojavile se bodo nove oblike poslovanja, povezane z robotiko in tehnologijami prihodnosti. Tretja stopnja bo razvoj v zelo prilagodljive, po meri izdelane rešitve za mobilnost, ki bodo vključene v ekosistem prihodnje mobilnosti. PBV-ji bodo postali življenjske platforme, ki se bodo upravljale kot del enotnega operacijskega sistema pametnega mesta.

Kiina vozila PBV so opremljena s tehnologijo Easy Swap, ki omogoča, da eno samo podvozje vozila s spremenljivimi zgornjimi deli izpolnjuje več potreb. Zasnova se osredotoča na preprostost, robustnost in trajnost, saj vključuje materiale, kot so bioplastika, reciklirana tkanina PET in pena bio-PU. Strategija PBV je usklajena s Kiinimi trajnostnimi cilji, vozila PBV pa bodo odgovorno proizveden vodik in električno energijo distribuirala neposredno v infrastrukturo, kar bo prispevalo k zmanjšanju vpliva na okolje. Kia z nastopom na sejmu CES kaže zavezanost inovacijam, trajnosti in redefiniranju prihodnosti mobilnosti s celovito strategijo PBV. Do leta 2030 želijo postati ponudnik rešitev trajnostne mobilnosti z uvedbo električnih vozil naslednje generacije in razvojem posebnega proizvodnega obrata za serije PBV.

Žiga Kolman
foto: Kia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button