AvtomobilizemNovice

Kia Sorento v novi preobleki

Kia je onkraj luže predstavila prenovljenega Sorenta.

Kia je na avtomobilskem salonu v Los Angelesu predstavila prenovljenega Sorenta, ki želi ponovno okrepiti segment velikih trivratnih SUV-jev z drzno prenovo zunanje podobe, moderno notranjostjo in novo različico X-Pro za več brezpotnih avantur. Sorento je dobil veliko dobrot iz sodobnejšega električnega modela EV9, prav tako se mu je približal na področju dizajna.

Sorento aktialne generacije nadaljuje s postavno obliko, katero so okrepili z novo oblikovalsko filozofijo združenih nasprotij, ki prinaša izstopajočo sprednjo masko, oglate robove in značilne jantarne dnevne luči, spominjajoč na model Telluride, skupaj s projekcijskimi LED žarometi, medtem ko zadaj ohranja pokončne luči. Vče stila prinašajo sveže karoserijske barve, kot sta MIdnight Lake modra in rdeča Dawning red. Notranji ambient ohranja osnovne poteze, nadgradili so ga z novim ukrivljenim panoramskim zaslonom z dvema 12,3-palčnima enotama, kar ustvari sodobno in odprto armaturno ploščo. Sorento bo na voljo v različnih izvedbah, pri čemer bo X-Line na voljo pri višjih paketih opreme. Za terenske navdušence je različica X-Line opremljena z robustnimi elementi, kot so sredinski diferencial z zaporo, strešni prtljažnik, sprednji in zadnji odbijač z zaščitno ploščo ter 20-palčna bleščeče črna platišča. Model X-Pro, ki je namenjen zahtevnejšim stezam, vključuje 17-palčna kolesa s terenskimi pnevmatikami in večjo vlečno zmogljivost.

Kar zadeva tehnologijo, je Sorento prevzel sistem Connected Car Navigation Cockpit (ccNC) iz modela EV9, ki ponuja hitrejšo obdelavo in posodobitve prek zraka. Priključki USB-C, brezžični Android Auto in Apple CarPlay so standardni. Digitalni ključ 2.0 omogoča virtualne ključe vozila prek združljivih pametnih naprav. Napredni sistemi za pomoč vozniku, vključno s sistemom za preprečevanje naleta od spredaj, sistemom za ohranjanje voznega pasu in pametnim tempomatom s strojnim učenjem, povečujejo varnost.

Sorento za severno ameriški trg ohranja izbiro zmogljivih motorjev, vključno z 2,5-litrskim bencinskim štirivaljnikom GDI s 191 KM in 2,5-litrskim turbo motorjem za višje različice, ki zagotavlja 281 KM. Hibridni in priključni hibridni modeli bodo predvidoma predstavljeni leta 2025. K boljšim voznim lastnostim in večji uporabnosti v vseh razmerah prispevajo aktivni pogon na vsa kolesa na zahtevo, sistem vektoringa navora in blokada sredinskega diferenciala. Kia Sorento z modelno letnico 2024 bo naprodaj v prvem četrtletju prihodnjega leta, v tam času bomo verjetno ugledali tudi evropsko pripravljeno različico.

Žiga Kolman
foto: Kia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button