AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Kia s povsem novim obratom za električna namenska vozila

Letna kapaciteta ocenjena na 150.000 vozil.

Južna Koreja želi biti do leta 2030 med prvimi tremi proizvajalci električnih vozil in tja se bo zapeljala preko avtomobilskega dvojca Hyundai in Kia. Obe znamki, ki delujeta v okviru korporacije Hyundai Motors, ne skrivata apetita in zagnanosti v razvoju in proizvodnji baterijskih električnih vozil.

Zato nov korak pri širjenju proizvodnih kapacitet ne preseneča. V tovarni Hwaseong, kjer tvorijo Kia modele, bodo namreč dodali obrat za letno proizvodnjo 150.000 namenskih oziroma gospodarskih električnih vozil. Korejci torej računajo na segment, kjer je resne in tehnološko zares dovršene konkurence zaenkrat manj kot v segmentu osebnih vozil.

Tovarna, v katero bodo investirali približno 700 milijonov evrov, bo najnovejša in hkrati precej fleksibilna z modularnim principom proizvodnje. Ustvarila bo do 20 odstotkov nižje emisije s primerljivimi obrati in s tem relativno nizek ogljični odtis, prežeta bo s sodobno inteligentno tehnologijo ter nenazadnje delavcem prijazna. Kdaj bodo torej stroji zahrumeli? Predvidoma v letu 2025.

Blaž Likovič
foto: Kia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button