AvtomobilizemNovice

Kia Niro v drugo

Na salonu mobilnosti v Seulu je luč sveta ugledala druga generacija Kie Niro.

Pregrinjala so odvržena, tukaj je nova generacija Kie Niro in e-Niro, ki prinaša sveže drzno oblikovanje in večji poudarek na trajnosti. Kot že poprej jo bodo pogajali hibriden, priključno-hibriden in električen pogonski sklop, a na podrobnejše podatke bomo morali še malenkost počakati.

Zaenkrat nas pri Kii navdušujejo le z novim oblikovanjem in manjšimi malenkostmi. Med znanimi podrobnostmi je nadaljnja uporaba zasnove predhodnice, namesto koriščenja modernejše E-GMP platforme namenjene ostalim električarjem. Prav zato, se bodo lahko v novo generacijo prenesli različni pogonski sklopi, vendar z izboljšanim izkoristkom in zmogljivostjo.

Zaradi celotne nove izgradnje od platforme naprej, so lahko novega Nira oblikovali v slogu novih smernic, ki se tukaj močno nanašajo na koncept Habaniro iz leta 2019, še posebej je to opazno pri sprednjem delu in dvo-tonskem efektu na C stebričku. V zadnjem stebričku po novem domujeta tudi pokončno postavljeni zadnji LED svetili, popolnoma ločeni od prtljažnih vrat.

Značilen tigrov nos na sprednji maski se je nekoliko prelevil, tokrat je precej manj opazen, z vzdolžnim kromiranim elementom je ločen na tanjšo zgornjo masko in zajetnejši spodnji del. Sprednja LED žarometa z ostalimi elementi nimata nobene povezave in tičita vsak na svojem koncu, okrašena s svežim svetlobnim zapisom, ki naj bi ponazarjal bitje srca. Bistvena vizualna razlika med hibridnim in električnim Nirom so polnilna vratca umeščena na sredini sprednje maske.

Kompletno preobrazbo je doživela tudi notranjost Nira, z ukrivljenima linijama, ki se iz vrat zlivata proti armaturni plošči. Po mnenju Kie, nasprotujoče horizontalne in diagonalne linije ustvarijo sproščujočo in obenem neobičajno estetiko. Sicer na armaturni plošči dominira velik panel sestavljen iz digitalnih merilnikov in širokega informacijskega zaslona, z ločenim klimatskim upravljalnikom pod osrednjim zaslonom. Za več prijetnega počutja bo sedaj poskrbela še ambientna osvetlitev. Sredinska konzola še vedno ohranja nekaj fizičnih gumbov, vrtljivo kolesce za izbiro prestav in voznih načinov.

Pri izdelavi kabine so snovalci uporabili več trajnostnih materialov, česar ne pozabijo omenjati. Strop je denimo izdelan iz recikliranih tapet, sedeži so iz biološke poliuretana z vlakni iz evkaliptusovih listov, barva na površini vrat pa je izdelana na vodni osnovi brez dodatka oporečnih snovi.

Sleherna tehnološka dobrina, ki jo je Kia ponosno razkrila, je »Greenzone« vozni način. Ta z uporabo geofenciranja samodejno preklaplja med hibridnim in popolnoma električnim delovanjem Nira, glede na to, ali se nahajamo v zelenih območjih, kot so urbana naselja, okolice šol in bolnišnic. Voznik bo lahko s pomočjo navigacijskega sistema tudi sam vnašal lastna zelena območja. Bistveno več natančnejših podatkov o novem Niru gre pričakovati pred uradnim prihodom v prvi polovici prihodnjega leta.

Žiga Kolman
foto: Kia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button