AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Novi Kia EV9: oblikovna premiera električne zastavonoše

Navdušujoč koncept je postal resničnost.

Kia navdušuje z oblikovno premiero nove zastavonoše EV9, njihovega prvega električnega SUV-ja s tremi vrstami sedežev, ki ga odlikujejo drzen slog in prefinjena eleganca v vseh pogledih. Odločno oblikovanje pod okriljem moderne filozofije Opposites United (združena nasprotja) predstavlja korak naprej k preoblikovanju podjetja v ponudnika trajnostnih mobilnostih rešitev.

Čeprav ne gre za celostno razkritje, namreč tehnične podrobnosti bodo pridržali do uradnega razkritja proti koncu meseca, nam ponujajo prvi pogled v končno oblikovanje zunanje in notranje podobe. Brez zadržka lahko rečemo, da je Kiinim oblikovalcem uspelo začrtati resnično zanimiv električni SUV, ki v enem paketu združuje eleganco, geometrijske linije in sodobno estetiko. Navdih so črpali iz naravnega in materialnega sveta, kar poudarja robustne lastnosti z umirjenostjo električnega pogona.

Postaven sprednji del opredeljujejo preproste linije, z značilnim digitalnim tigrovim obrazom in pokončnima žarometoma ob samem robu, ki ju poudarjata dva dnevna svetila elementa z vzorcem ozvezdja. Nova izkušnja digitalne LED osvetlitve bo kmalu postala zaščitni znak Kiinega tigrovega obraza pri vseh prihajajočih modelih. S strani lahko opazimo močno SUV-jevsko identiteto s potopnimi kljukami vrat in črnimi stebrički, ki dajejo občutek lebdeče strehe. Zadek zaključuje preprosto zasnovo s tanko osvetlitvijo.

Dolga medosna razdalja nove arhitekture na osnovi platforme E-GMP omogoča povsem ravno dno, ki skupaj z nizko pasno linijo poskrbi za maksimalno izkoriščen notranji prostor, kjer bo dovolj udobno za vse potnike, bodisi v šest- ali sedemsedžni različici EV9. Prilagodljiva notranjost se bo lahko ob polnjenju prelevila v nekakšen salon, saj lahko sedeča v drugi vrsti zavrtimo za 180 stopinj in omogočimo lažjo komunikacijo s potniki v tretji vrsti. Prav tako potniki zadnje vrste niso prikrajšani za nosilce pijače ali priklope za polnjenje zabavne elektronike.

Prostorna in zračna kabina Kie EV9 se ponaša s kakovostnimi ter uporabniku prijaznimi materiali. Ozko armaturno ploščo od voznikove strani do sredine zastopa digitalni panel z dvema 12,3-palčnim zaslonoma, ločenima s 5-palčno enoto v sredini, ki skrbi za enostaven dostop do funkcij vozila, saj so število fizičnih tipk potisnili na minimum. Ohranili so jih recimo na volanu, kar je precej bolje od haptičnih gumbov, klasičen je tudi gumb za nastavljanje glasnosti. Lebdeča sredinska konzola je opremljena s številni odlagalnimi prostorčki, vključno s predalnikom na dnu. Več informacij o najbolj pričakovani Kii sledi v nekaj dneh.

Žiga Kolman
foto: Kia

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button