AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Kava, jajčna lupina in leča so novi trajnostni materiali za notranjost vozil

Je to sveža napoved alternative za avtomobilsko industrijo?

Kava, jajčna lupina, oreški, riž in leča se lahko v prihodnosti znajdejo v vašem vozilu s prav enako verjetnostjo kot recimo nekdanja nakupovalna vreča. Vsaj tako trdijo pri inženirskem svetovalnem biroju Callum, kjer so nedavno predstavili svojo SMS oblikovno študijo, ki je nekakšen retromod ambienta ikoničnega Porsche 911.

Pri omenjenem podjetju so potencialne materiale avtomobilskih ambientov razvrstili v tri skupine – odpadki hrane, odpadki tekstila in plastični odpadki. Tako je, osnovo naj bi tvorili odpadki, ki bi zlahka ponovno oživeli v sicer popolnoma drugačni podobi. Tipke za premikanje stekel bi lahko tvorili iz lupin oreškov in jajc, prosojne pokrove svetil v notranjosti bi proizvedli iz za konzumiranje neprimernega riža in leče ter nenazadnje bi lahko odpadla kavna kaša tvorila alternativo negorljivemu materialu.

Oblazinjenje bi lahko tvorili iz odpadlega tekstila, medtem ko bi lahko kot ogrodje sedežev služila vlakna iz ustrezne mešanice tekstila, krompirja in koruze. Nazadnje pa so tu še plastični odpadki, kjer prednjačijo živilske plastenke in bi jih lahko masovno uporabili pri sestavljanju različnih struktur v notranjosti bodočih vozil.

Pri Callumu so želeli opomniti avtomobilsko industrijo na ne tako skromne možnosti alternativ pri sestavljanju štirikolesnikov prihodnosti, kar je nenazadnje tudi močno vodilo znamk pri današnji proizvodnji vozil.

Blaž Likovič
foto: Callum

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button