AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNoviceZanimivosti

Kam gre prodaja električnih vozil?

Kdo se lahko veseli in kdo se kislo drži?

Po zadnjih podatkih, ki jih je objavilo Združenje zahodnoevropskih proizvajalcev in trgovcev vozil, je število registracij novih avtomobilov v aprilu naraslo že 21. mesec zapored in se je povečalo za skromen odstotek na približno 1,44 milijona enot. Posledično je bil to najboljši april na trgu od leta 2021.

Elektrificirana vozila so še naprej glavno gonilo rasti. Priključni hibridi (PHEV) so zabeležili največjo rast, saj se je njihova prodaja povečala za 22,1 % in sedaj predstavljajo že 7,8 % tržišča, sledijo klasična hibridna električna vozila (HEV) s 16,7 % rastjo in 13,1 % deležem povpraševanja. April je bil svetlejši mesec za registracije električnih vozil, predvsem na račun davčnih spodbud za poslovne uporabnike. Delež električnih vozil sedaj znaša že 16,9 %, kar je znatno povečanje glede na 15,4 % v lanskem aprilu. Kljub vsem tem spodbudnim številkam in precej pestri ponudbi na tržišču je povpraševanje fizičnih oseb po električnih vozilih upadlo.

Razlogi za to so različni, precej jih tiči v slabi polnilni infrastrukturi in s tem v slabem zaupanju potencialnih kupcev. Rast javnih polnilnic je skromna, saj je trenutno v povprečju na voljo ena polnilnica za vsak 35. avtomobil, medtem ko je bila vrednost dve leti nazaj 36,4.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button