AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceVarnost

Kako dobro smo Evropejci pripravljeni na vožnjo v slabem vremenu?

Podnebne spremembe potekajo hitreje kot se nanje privajamo mi.

Zadnje tedne se zdi, da po Evropi klestijo razne nevihte, ki za seboj puščajo razdejanje. Zdi se, da je ekstremnih vremenskih pojavov z obilnimi padavinami in močnimi vetrovi čedalje več oziroma so bistveno bolj pogosta kot nekoč. O tem, kako dobro bomo temu prilagodili bivanje kdaj drugič, medtem ko je rahlo skrb vzbujajoča zadnja anketa, ki so jo pripravile evropske avtomobilske zveze – predvsem tiste iz osrednje in zahodne Evrope.

Vprašalnik je preverjal pripravljenost voznikov na vožnjo v slabem vremenu, slednji pa je razkril, da kar petina (21 %) vseh voznikov nima izkušenj z vožnjo že v manjših (vsakodnevnih bi lahko zapisali) vremenskih ujmah. Torej, ko vzamejo dežnik vozilo pustijo doma. Temu botruje nezadostna samozavest ali strah vožnje v dežju, v primeru nizkih temperatur pa je glede svoje vožnje neprepričan skoraj vsak tretji vprašani. Če nizkim temperaturam dodamo še sneg in led pa je v svoje vozne sposobnosti neprepričanih že 46 odstotkov.

Za tako visoke deleže so poskrbeli v generaciji svežih voznikov (18 – 24 let), medtem ko je generacija voznikov med 25. in 34. letom izpadla kot najbolj prepričljiva. Pa vi? Kako samozavestni ste v primeru dežja, poledice in/ali snega?

Blaž Likovič
foto: YD

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button