AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Kaj so oziroma bodo kupili novopečeni šoferji?

Statistika pravi rabljeno vozilo z bencinskim motorjem in nižje vrednosti.

Na področju avtomobilizma se dogajajo tektonski premiki, saj je raznolikost pogonov velika kot še nikoli, cene novih in rabljenih vozil pa so poletele v nebo. Trend se utegne nekoliko obrniti, saj so menda skladišča nekaterih proizvajalcev vozil na Starem kontinentu solidno zapolnjena, zato nekateri uvozniki že nudijo dodatne ugodnosti ob nakupu.

Kakorkoli, mi smo zasledili zanimivo statistiko, ki jo razkriva evropska anketa, ki je pod drobnogled vzela nakupovalne navade (če jih lahko tako imenujemo) svežih voznikov oziroma voznikov začetnikov. Snovalci vprašalnika so jih namreč povprašali po njihovem prvem štirikolesnem nakupu – buget, tip vozila in pogna ter še nekaj preostalih sprotnih vprašanj.

Kar 98 odstotkov vprašanih si bo omislilo rabljeno vozilo, le dva pa si bosta očitno privoščila povsem nov jekleni konjiček. Ne glede na status bo v 84-odstotkih gnan na bencin, v 12 odstotkih na dizel in le štirje odstotki bodo takoj prevzeli vajeti električnega vozila. Približno dve tretjini voznikov si je oziroma si bo vozilo omislilo po uspešno opravljenem izpitu, medtem ko jih bo 29 odstotkov začasno uporabljalo vozilo staršev, 8 odstotkov pa jih je vozilo že imelo pred končnim preizkusom pred komisijo.

Kaj pa proračun? Če štirje odstotki bodo temu namenili več kot 10.000 evrov, sedem odstotkov bo za svoj prvi avtomobil odštelo maj kot tisoč evrov, preostali pa so nekje vmes.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button