AvtomobilizemNovice

Kaj prinaša Nissanova vizija »Ambition 2030«?

Elektrifikacija je bistvo, hkrati ob razvoju podpornih tehnologij.

Že res, da Nissan nastopa skupaj v aliansi z Renaultom in Mitsubishijem, vseeno pa navzven deluje samostojno in prav v takšni luči so predstavili posodobljeno vizijo podjetja, zapakirano pod ambicij polnim naslovom Ambition 2030. Tu smo dolžni podati tudi dejstvo, da od aprila 2018 Nissan trdno drži primat znamke z največ prodanimi električnimi vozili in dejstvo je, da vodilni v Yokohami titule ne želijo predati.

V dokumentu Ambition 2030 so pri Nissanu podali dolgoročno vizijo podjetja, ki se opira na vstop v električno dobo mobilnosti. V razvoj tovrstnih pogonov bodo v prihodnjih letih investirali kar 15 milijard evrov in pol, kar nadalje potrjuje jakost zaveze, ki so si jo Japonci zadali. Pri tem naj bi kupce razveseljevali z zanimivimi in sodobne tehnologije polnimi vozili – do prvega četrtletja leta 2031 lahko pričakujemo 23 novih Nissanovih in Infiniti modelov, od tega 15 popolnoma električnih. Nadalje si Japonci želijo delež elektrificiranih vozil v evropskem prodajnem portfelju povišati na 75 odstotkov in to v prihodnjih petih letih, medtem ko so merila za druga tržišča nekoliko ali bistveno nižja, za ZDA recimo 40-odstotni delež do leta 2030.

Nekaj besed so namenili tudi tehnologiji. Nissanovi inženirji si prizadevajo odstraniti kobalt iz sestava litij-ionskih baterij njihovih vozil, hkrati pa veliko napora vlagajo v napredne oblike električnih baterij, ki jih bo moč napolniti v bistveno krajšem času.

Blaž Likovič
foto: Nissan

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button