AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Kaj prinaša 2023 za štirikolesne klasike

Se bodo napovedi uresničile?

Strokovnjaki si kljub svojim dolgoletnim izkušnjam niso povsem enotni pri napovedih za sveže leto 2023, predvsem ko je govora o klasičnih vozilih. Stanje na ekonomskih trgih je vse prej kot stabilno, zato so prognoze premišljene in skromne. V uredništvu smo vseeno zbrali seznam vozil, ki naj bi letos sejali prodajne uspehe.

Športniki zlate dobe

Si želite pristni dirkaški voz kot so recimo BMW-ji serije M3, Fordovi modeli RS500, Mercedes-Benz E190 Cosworth, Lancia Delta Integrale Evo in posebne izdaje nabritih Subarujev in Mitsubishijev. Vendar pozor, resni kupci, ki so pripravljeni toliko odšteti za štirikolesne sanje, so ostali sila zahtevni in želijo le zares dobro ohranjene primerke.

Porsche 911 (964)

Predzadnja generacija zračno hlajene kultne serije 911 je močno zaželena tako med restavratorji kot restomod tunerji in nenazadnje tudi predelovalci na električni pogon. Je prva, ki se je oblikovno nekoliko distancirala od predhodnih generacij in premierno ponudila samodejni menjalnik ter štirikolesni pogon. Povpraševanje po generaciji 964 vsako leto narašča, zato tudi letos ne gre pričakovati drugače.

Mecedes-AMG

Nekoč popolnoma neodvisno podjetje, ki se je specializiralo za nadgradnje Mercedes-Benzovih vozil, je kasneje prešlo pod okrilje Daimlerja in nadaljevalo uspešno pot ter s tem ustvarilo svojo jato kupcev. Danes so AMG-jevi klienti tudi najbolj premožni, zato zbirateljev med njimi ne gre podcenjevati. Od klasikov iz 1970-ih do sodobnih cestnih športnikov, kupci pogledujejo za prav vsemi.

Range Rover L322

Klasična kockasta Ranger Rover silhueta tretje generacije, ki je luč sveta ugledala takoj po prelomu tisočletja, bo menda precej povpraševana »roba« v prihajajoči sezoni. Lepote mu ne gre očitati, še manj udobja, zato si obetajte dober izkupiček če še vedno zaseda vašo garažo.

Italijanske cestne mojstrovine

Te nikoli ne gredo iz mode in čeprav danes prodajalci nudijo kar nekaj električnih ali elektrificiranih štirikolesnih raket so naravno dihajoče apeninske V8 ali V12 klasike še vedno balzam za nenasitne cestne puriste. Ferrari, Lamborghini in Maserati so vedno pri vrhu seznama med najbolj zahtevnimi zbiratelji.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button