AvtomobilizemNovice

Jubilejni BAC Mono R za zaključek leta

Maloserijska znamka BAC je uspela izdelati že 150 primerkov cestnega dirkalnika Mono.

Britansko podjetje BAC letos obeležuje prelomno leto, saj so uspeli izdelati že 150 avtomobilov, zadnji izmed njih je 29. primerek nabrušenega Mono R, odet v unikatno poslikavo v čast pomembnem dosežku. Izjemno vozniško usmerjen cestni dirkalnik pomeni še en pomemben trenutek v zgodovini znamke, ki sta jo Neil in Ian Briggs ustanovila leta 2009, prvi model Mono pa je luč sveta ugledal leta 2011.

»Dobava 150. modela Mono je pomemben mejnik v naši zgodovini. Primerno je, da 150. model nosi oznako R, ki predstavlja vrhunec našega inženirskega znanja. Videti, kako je avtomobil v tako izvrstni konfiguraciji zapeljal skozi vrata naše tovarne v Liverpoolu, je bil zelo poseben trenutek za vse v družbi BAC,« je dodal direktor razvoja izdelkov Neil Briggs. Kot vsak model, je tudi Mono s številko 150 povsem unikaten in izdelan po željah lastnika. Nosi edinstveni poslikavo imenovano »Man in the Satin Mirror« (Človek v satenastem ogledalu), z digitalno srebrni kovinsko barvo in izpostavljenimi logotipi BAC iz satenastega karbona. Za dodatno popestritev poskrbijo podrobnosti v živo rumenem odtenku na zračniku, zadnjem krilcu, zunanjih ogledalih, difuzorju in sprednjih režah.

Kot 29. Mono R, ima avtomobil številko R29 subtilno vgravirano v svetlobne okvire dolgih luči in na zadnjih lokih. Belgijski naročnik se je odločil tudi za prikaz številke na zadnjem krilcu in tehničnih specifikacij na strani zračnika. Za nameček so sto petdesetem Monu nataknili tehnološko napredna hibridna karbonska platišča, izdelana v sodelovanju s proizvajalcem Dymag. V notranjosti so se osredotočili predvsem na izdelavo volana iz ogljikovih vlaken natančno po meri naročnika, kar mu omogoča popoln občutek in nadzor nad divjim enosedom. Utesnjeno kabino sicer dopolnjujejo kontrastni srebrni šivi na sedežu, logotip na naslonu za glavo in karbonske stranske plošče z logotipom R.

V osrčju BAC Mono R najdemo 2,5-litrski štirivaljni atmosferski bencinski motor, ki ustvari 342 KM in v povezavi s šeststopenjskim sekvenčnim menjalnikom iz Formule 3 poganja zadnji kolesni par. Zavoljo nizke suhe mase zgolj 555 kilogramov, gre za enega najbolj okretnih cestno legalnih dirkalnikov na svetu. Med drugim je s svojimi sposobnostmi na dirkališču Angelsey v Walesu, za kar dve sekundi ugnal vsemogočnega McLarna P1 GTR.

Žiga Kolman
foto: BAC

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button