AvtomobilizemNovice

Jubilejna izdaja Alpine A110 R Le Mans

100 posebnih primerkov A110 R ob 100. obletnici dirke v Le Mansu.

Alpine se s posebno izdajo A110 R Le Mans poklanja najbolj znameniti vztrajnostni dirki ob njeni stoti obletnici, kjer so našli tudi navdih za izdelavo stotih primerkov. Francoska znamka športnih avtomobilov je v vztrajnostna tekmovanja vpleteno že od šestdesetih let prejšnjega stoletja, z najodmevnejšo zmago modela A442 leta 1978. V sodobnejšem času so se s podjetjem Signatech preizkusili v kategorijah LMP2 in LMP1, sedaj iščejo nove uspehe v kraljevi kategoriji hiperšportnikov LMDh.

Radikalni jubilejni A110 R Le Mans za osnovo uporablja A110 R, kar prinaša streho, platišča in Sabeltove školjkaste sedeže iz ogljikovih vlaken, prav tako je iz tega lahkotnega materiala izdelano veliko zadnje krilce v slogu dirkalnega modela A480. V osrčju A110 R tiči ustaljeni 1,8-litrski turbobencinski štirivaljnik s 300 KM, kar zadošča, da se kompaktni športnik do stotice požene v 3,9 sekundah in doseže najvišjo hitrost 285 km/h. Serija Le Mans se dodatno pohvali še s paketom Road & Track, ki poskrbi za pet odstotkov trše in nižje vzmetenje, kar pripomore k boljšim rezultatom na dolgih ravnicah ter hitrih zavojih steze La Sarthe.

Ekskluzivni A110 R Le Mans bodo prepoznavni po unikatni beli karoserijski barvi z različnimi modrimi okrasnimi površinami, spominjajoč na nekatere dirkalnike, kot je tudi krilce morskega psa na karbonskem zadnjem pokrovu. Posebno izdajo obenem krasijo emblemi z uradno potrditvijo s strani 24-ur Le Mansa na sprednjem krilcu, stranskih pragovih in naslonih sedežev, za češnjico na vrhu smetane poskrbi obris legendarne steze vgraviran v senčnike. Vsak izmed stotih A110 R Le Mans bo prejel oštevilčeno plaketo, kupci pa bodo prihodnje leto prejeli še ekskluziven dostop v prostore dirkaške ekipe Alpine Elf in priložnost odpeljati krog na znameniti stezi.

Žiga Kolman
foto: Alpine

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button