AvtomobilizemNovice

Je na obzorju nov tehnološki gigant?

Švicarsko podjetje Bcomp s precejšnjimi vložki zvenečih imen.

Ne zgolj pogon, temveč tudi izdelava vozil mora biti okolju bolj prijazna. To lahko dosežemo na dva načina – z recikliranjem obstoječih materialov ali z uporabo okolju manj škodljivih oziroma nevtralnih. In v švicarskem mestecu Fribourg, nekaj deset kilometrov stran od Berna, s precej pospeška nastaja nov specialist na področju naravnih kompozitnih materialov – podjetje Bcomp.

 

Da zagonsko podjetje, katerega ime sestavlja skovanka med Bio in Composite, ni muha enodnevnica, priča velikanska finančna injekcija s strani zvenečih avtomobilskih imen. Znamke kot so BMW, Porsche in Volvo so namreč v to perspektivno podjetje vložila vsaka nekaj deset milijonov evrov. Nič manj ni prispeval Airbus, velikan s področja letalstva. Čemu tak dir v relativno tvegano naložbo?

Morda zato, ker je Bcomp razvil kar nekaj zares obetajočih patentov s področja visoko-zmogljivih naravnih vlaken, katerih izdelki so lahko mejnik pri uporabi v avtomobilski, ladjedelniški in letalski industriji. Določene podobne tehnologije so že našle svoje mesto v najbolj zmogljivih in finančno najbolj podprtih tekmovalnih segmentih kot je recimo Formula 1. Kaj točno vse počnejo pri Bcomp in kakšna je njihova vizija, bo najbolje opisal kar njihov vodja v spodnjem video prispevku.

Blaž Likovič
foto: BComp

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button