AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNoviceZanimivosti

Jaguar izrabljene baterije uporablja kot mobilni napajalni sistem

Jaguar Land Rover in Pramac v ponovno uporabo akumulatorskih baterij.

Pri britanskem koncernu Jaguar Land Rover so objavili vest o novem sodelovanju na področju ponovne uporabe rabljenih akumulatorskih baterij, ki se nahajajo v testnih vozilih jaguar I-Pace. V poslovno sožitje so vstopili s podjetjem Pramac, globalnim vodilnim podjetje na področju energetike.

Pri slednjem namreč tvorijo tehnologijo Off Grid Battery Energy Storage System (ESS), torej baterijski napajalnik na osnovi litij-ionskih hranilnikov elektrike iz zdaj že nekdanjih Jaguarjevih električnih vozil I-Pace. Projekt je v pilotni fazi, zato so v ta namen uporabili zgolj prototipna in tovarniška testna vozila, katerih baterije bodo tako ponovno oživele.

Omenjeni sistem s kapaciteto 125 kWh se polni preko solarnih panelov in je namenjen lokacijam z omejenim dostopom do električnega omrežja, na drugo stran pa se lahko priklopijo vsa vozila s Type 2 priključkom izmeničnega napajanja, ki lahko poteka vse do moči 22 kW. Vodilni pri obeh podjetjih bodo v prvotne načrte vključili določene Jaguar Land Rover objekte širom sveta, šele kasneje bi tehnologija lahko postala tudi javno dostopna.

Blaž Likovič
foto: Jaguar

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button