AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Jaguar I-Pace 2024: ključna prenova za stik s konkurenco

Jaguar I-Pace je od svoje premiere leta 2018 požel številne svetovne nagrade, med odmevnejšimi nagrado svetovnega avtomobila leta 2019 in nagrado za oblikovanje, vendar ga je v zadnjih letih ujelo veliko sodobnejših konkurentov, zato so pri britanskem podjetju pripravili sveženj novosti za stik s tekmeci.

Bistvenih oblikovnih sprememb sicer ni, namenili so mu nekaj svežine v obliki nežnejše zglajene sprednje maske zaključene v sivem odtenku in postaven nov črno obarvan logotip. V sivino so odeli tudi stranski reži sprednjega odbijača, medtem ko se stranska pragova in zadnji difuzor ujemata z barvo karoserije. V plato so dodali nekaj novih satenastih karoserijskih barv, katere dopolnjujejo standardne črne obrobe oken in zunanjih ogledal. Kupci lahko po novem izberejo 22-palčna platišča s karbonskimi aerodinamičnimi elementi.

V notranjosti ohranjajo moderno minimalistično okolje z 10-palčnim osrednjim informacijskim zaslonom na dotik, digitalnimi merilniki in manjšim zaslonom za upravljanje klimatske naprave, kar žene enak Pivi Pro operacijski sistem kot pred prenovo. Ta sedaj vključuje brezžično povezavo s storitvama Apple CarPlay in Android Auto, podpira glasovnega asistenta Alexa ter posodabljanje preko spleta.

Pogonski sklop je še vedno samo en – z dvema elektromotorjema in štirikolesnim pogonom. Skupna sistemska moč je odmerjena pri 400 KM in 696 Nm navora, dovolj za poskok do stotice v 4,8 sekundah in doseg najvišje hitrosti 200 km/h. Za shranjevanje električne energije skrbi 90 kWh litij-ionska baterija, z zadostno zalogo za 470 kilometrov dometa med polnjenji, kar je enako kor prej. Polnjenje poteka preko hitrega priklopa z največjo močjo 100 kW, ki v 15 minutah povrne za 127 kilometrov dosega ali izmeničnega priklopa z močjo 11 kW, ki za polno baterijo potrebuje osem in pol ur. Lastniki lahko prek posodobljene Jaguar Remote mobilne aplikacije dostopajo do Jaguarjevih javnih polnilnic, spremljajo polnjenje in nastavljajo delovanje klimatske naprave.

Žiga Kolman
foto: Jaguar

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button