AvtomobilizemNovice

Jaguar F-Type ZP Edition kot poslednji športnik v hiši

Poslednji V8 odhaja v slogu in z dirkaškim pedigrejem v podpločevinju.

Prihodnje leto se poslavlja še ena britanska cestna ikona, saj naj bi Jaguar na račun elektrifikacije voznega parka v hram avtomobilizma poslal model F-Type. Legendarni dvosed se bo poslovil v omejeni izdaji z oznako ZP Edition.
Sestavili jih bodo le 150, od katerih jih bodo domači ljubitelji sprejeli zgolj deset, preostali se bodo oziroma so se verjetno že razpršili po obličju našega planeta. Kaj torej prinaša finalna edicija ZP? Za začetek markantni petlitrski prisilno polnjeni V8 s 575 KM in 700 Nm navora. Dovolj, da vas bo z mesta do kilometrske stotice katapultiral v zgolj 3,7 sekunde.

ZP Edition, ki bo na voljo kot kupe ali kot kabriolet, so pričakovano pripravili pri Jaguarjevem oddelku SVO (Special Vehicle Operations) in pri tem inspiracijo črpali iz 1960-ih, ko je E-Type v le dveh primerkih osvojil svojo prvo lovoriko pot tovarniško oznako ZP. Zunanja barva Oulton Blue z Mars rdeče-črnim usnjem spominja na dirkalnik, ki ga je Graham Hill pripeljal do zmage v Oulton Parku, medtem ko Crystal Grey siva zunanjost z modre-črnim usnjem pooseblja duh zmage Roya Salvadorija v Crystal Palaceu. Vse barvne kombinacije se skladajo s posebnimi kovanimi 20-palčnimi platišči.

Cena? Začne se pri 156 tisočakih, vendar zgolj za izbrane, saj bodo omejeno serijo sprva ponudili dolgoletnim zbirateljem ikoničnih britanskih cestnih mačk …

Blaž Likovič
foto: Jaguar

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button