AvtomobilizemNovice

Italijanska škorpijona Abarth 595 in 695 sveže v leto 2022

Italijanski proizvajalec poskočnih malčkov posodablja dva popularna modela.

Fiatova športna podznamka Abarthe predstavlja sveženj posodobitev za letošnje leto, čeprav prodajno paleto po slovesu 124 Spiderja, zastopata le dva poskočna malčka na osnovi Fiata 500. Da bosta modela 595 in 695 lažje počakala na prihod prvega električne različice, so jima namenili nekaj novosti.

Vstopni model 595 bo na voljo v dveh okusih – stilsko naravnani Turismo in nabrušeni F595. Zmogljivejši brat 695 je prav tako lahko oblečen v elegantno obleko Turismo ali pa v divjo Competizione. V nosi obeh žepnih raket ostaja turbinsko podprt 1,4-litrski štirivaljni bencinar, ki pri različici 595 zmore 165 KM in 230 Nm navora. Takšna moč zadošča za pospešek do stotice v 7,3 sekundah v kombinaciji z ročnim menjalnikom in 7,4 sekundah s petstopenjskim sekvenčnim pretikačem. Oba dosežeta najvišjo hitrost 217 km/h.

Abarth 595 je standardno opremljen z lahkimi 16-palčnimi platišči, svojim kromiranim zaključkom izpuha, kovinskimi stopalkami in Koni zadnjim vzmetenjem. Stopnjičko višje predstavlja F595 z Monza Sovrapposto titanskim izpušnim sistemom, samodejno klimatsko napravo, večjimi 17-palčnimi platišči in unikatnimi F595 emblemi, v čast Formuli 4, kateri Abarth dobavlja pogonske agregate.

Nekoliko bolj nastrojeni Abarth 695 iz enakega motorja iztisne 180 KM in 250 Nm navora, rezultat je poskok do stotice v 6,7 sekundah ter doseg maksimalne hitrosti 225 km/h. Za lažje krotenje dodatne moči bodo poskrbeli Koni FSD blažilniki na vseh štirih koncih in štiribatne Brembo zavore s 305 mm sprednjima diskoma. Če to ni dovolj, obstaja še Competizione s parom Sabelt školjkastih karbonskih sedežev, mehanskim diferencialom z delno zaporo in robotiziranim sekvenčnim menjalnikom z obvolanskima ročicama.

Abarth 695 je ekskluzivno ponujen z »Racing Style« paketom, ki prinaša 12-smerno nastavljivo zadnje krilce, za dodatnih 42 kilogramov potiska k tlom pri hitrosti 200 km/h. Sicer sta bila oba deležna manjših tehnoloških izboljšav v obliki 7-palčnega informacijskega zaslona na dotik, povezljivega s storitvama Apple CarPlay in Android Auto. Za več pristne izkušnje bo poskrbela različica C (kabriolet), na voljo pri vseh modelih.

Žiga Kolman
foto: Abarth

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button