AvtomobilizemNasveti in varnostNoviceVarnost

IONIQ 6 bo pionir pri naprednem sistemu žarometov

Inteligenčna osvetlitev pred vozilom, ki povečuje varnost.

Hyundai je že predstavil svoj drugi električni model iz družine IONIQ, ki sliši na ime 6. Seveda pri tem ne smemo pozabiti na Ioniq kot takega, ki je kot električar že nekaj časa z nami. IONIQ 6 odlikuje uporaba trajnostnih materialov, aerodinamična fastback limuzinska podoba ter napredna tehnologija. Slednjega tvori tudi inteligentni sistem osvetlitve (IFS) z matričnimi LED žarometi, ki bo debitiral na evropskih tleh prav v omenjenem električnem modelu.

Sistem ima pomembno varnostno vlogo, saj funkcija za uravnavanje zasenčenosti žarometov zagotavlja ustrezno vidljivost tako voznika IONIQ 6 kot preostale udeležence v prometu, saj skrbi tudi za njihov pogled. Sistem uporablja kar zavidljivo število zaznaval, začenši s kamero, ki zazna preostale udeležence in na podlagi njihovega gibanja ustrezno zasenči njihov položaj. IFS sistem ima tako stalno prižgane dolge oziroma nezasenčene žaromete in jih segmentno izklaplja le na lokaciji zaznanih vozil, kolesarjev in pešcev.

Inteligentna tehnologija žarometov sicer ni nova in smo jo že spoznali pri najbolj prestižnih znamkah, tokrat pa jo bo IONIQ 6 pripeljal tudi k ljudski znamki Hyundai. Uradni cenik za slovenski trg še ni potrjen, medtem ko v Nemčiji zanj zahtevajo vsaj 44 tisočakov ali več.

Blaž Likovič
foto: Hyundai

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button