AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Inovativni Hyundai Ioniq 5 N kaže zobe

Ioniq 5 N predstavlja revolucijo zmogljivih električnih avtomobilov.

Hyundai je na letošnjem festivalu hitrosti v Goodwoodu predstavil težko pričakovani Ioniq 5 N, prvo visokozmogljivo povsem električno vozilo športne divizije N. Ioniq 5 N združuje vsa njihova prizadevanja k električni prihodnosti in hkrati navdušencem zagotoviti posebno doživetje za volanom tovrstnih električnih strojev. V enem avtomobilu so združili vse inovacije, ki jih navdihuje motošport in z njim spreminjajo pravila igre.

Hyundaijeva znamka N ima kratko, vendar uspešno zgodovino v motošportu, vključno z več osvojenimi prvenstvi v reliju. Na podlagi teh izkušenj se podajajo na področje elektrifikacije, začenši z Ioniq 5 N, ki temelji na platformi E-GMP, odlični popotnici za razvoj visokozmogljivih električnih vozil. Ioniq 5 N predstavlja tehnološki vrh v podjetju in služi kot platforma za uvajanje naprednih tehnologij, ki bodo s časom prešle tudi na ostale modele. Kot večina športnih avtomobilov, so tudi pri Ioniq 5 N sledili trem ključnim principom – odlične zmogljivosti v zavojih, sposobnost kljubovanja dirkališč in vsakodnevna uporabnost.

Za doseg teh stebrov zmogljivosti, je korejski električar prejel različne izboljšave, vključno z okrepljeno strukturo karoserije, pogonskimi osmi in posebej uglašenim krmilnim sistemom. Te izboljšave zagotavljajo izboljšano vodljivost, odzivnost in občutek krmiljenja, kar vozniku zagotavlja večjo samozavest ter nadzor. Vozilo je opremljeno tudi z inovativnimi tehnologijami za izboljšanje zmogljivosti dirkališč. Par elektromotorjev zagotavlja zavidljivo skupno moč 650 KM, dvostopenjski pretvornik pa zagotavlja večjo energetsko učinkovitost. Na krovu so številni posebni sistemi, denimo N Grin Boost, ki zagotavlja kratko povečanje moči za maksimalen pospešek in N Launch Control, ki ponuja različne stopnje oprijema za optimalen pospešek do storice v 3,4 sekundah. Za lažje delovanje v težkih dirkaških pogojih so močno izboljšali sistem toplotnega, ki skrbi za manjše izgube moči ob segrevanju.

Ioniq 5 N skriva veliko zanimivih, nikoli prej uporabljenih tehnologij v električnih avtomobilih, ki skeptikom približajo izkušnjo klasičnih pogonov. N e-shift recimo simulira občutek prestavljanja motorja z notranjim zgorevanjem, kar zagotavlja interaktivno doživetje vožnje, medtem ko N Active Sound + izboljša občutek z ustvarjanjem zvočnih učinkov, simulacijo zvokov motorja in izpušnih plinov, ki jih najdemo v tradicionalnih športnih avtomobilih.

Seveda ni vse v pogonu in tehnologiji, športen duh prinašajo tudi kozmetični ter aerodinamični dodatki karoserije, česar pri Ioniq 5 N ne manjka. Zunanjost izstopa s pridobitvami, kot so zadnje krilce, globok difuzor, kontrastne črne obrobe, sprednja maska ima unikaten vzorec in funkcionalno mrežo N Mask. Vozilo sedi na kovanih 21-palčnih platiščih obutih v oprijemljive Pirellijeve pnevmatike. V notranjosti se zgodba nadaljuje z vozniško osredotočenim kokpitom, mnogimi elementi znamke N, vključno z novo zasnovanim volanom z gumbi za izbiro načinov vožnje. Spremenjena je sredinska konzola par školjkastih športnih sedežev pa zagotavlja odlično podporo med divjimi manevri. Ioniq 5 N predstavlja pomemben korak naprej pri elektrifikaciji visokozmogljivih avtomobilov, saj z uvajanjem inovativnih tehnologij s področja motošporta zagotavlja razburljivo vozno doživetje, ki spominja na klasične športne avtomobile.

Žiga Kolman
foto: Hyundai

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button