AvtomobilizemNovice

Ima razred G novo »budget« različico?

VIDEO: Indijski robustni terenec za dobrih 15 tisočakov.

Nekoč nekdaj je Mercedes-Benzov razred G domoval v prostranem terenu z neutrjenimi potmi in je prevladoval v priročnosti in uporabnosti. To se je do danes močno spremenilo, saj je razred G drag in prestižen terenec, ki raje kot v blato zavije na urejeno asfaltirano cestišče. Nikakor mu ne očitamo zmogljivosti, vendar ob takšnem ceniku pač ne vozite vozila po grobem terenu. Subtitut smo vsaj za nekaj časa našli v kompaktnejšem Suzuki Jimnyu, kateremu pot je prekrižala ostra evropska zakonodaja in je danes na voljo zgolj v tovorni izvedbi. Vsaj v Evropi.

Tokrat pa so pod žaromete stopili Indijci z novo generacijo kompaktnega off-road vozila Force Gurkha.
Force Motors tako predstavlja povsem svežo izvedenko na indijskem polotoku skoraj ikoničnega 4×4 terenca Gurkha. Da kompaktni terenec misli resno priča njegov pogon, katerega jedro tvori Mercedes-Benzov 2,6-litrski petvaljni dizelski agregat. Ta ima danes že dolgo brado, saj v osnovi izvira iz 80-ih, na svoji poti pa je bil deležen že precejšnjega števila nadgradenj in posodobitev. V novem Force Gurkha zmore 91 KM in 250 Nm navora, celotna moč pa se preko 5-stopenjskega menjalnika prenaša na vsa štiri kolesa.

Indijci bodo za precej zmogljivega in kompaktnega terenca zahtevali 15 tisočakov, kar je precejkrat manj kot recimo Nemci za osnovni razred G, vseeno pa se slednjim ni za bati, kaj Gurkha ne bo zapeljal na evropske kolovoze in brezpotja.

Blaž Likovič
foto: Force Motors

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button