AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Ikonični Bentley Blower je oživel …

VIDEO: … tokrat kot miniaturna izvedenka.

Bentley Blower No.1 je legendarni angleški dirkalnik iz 1920-ih, ki ga je na osnovi Bentleyja 4 1/2 Litre razvil Henry »Tim« Birkin in z njim v skoraj stoletje oddaljenem letu 1929 osvojil 24h Le Mansa. Tako avtomobil kot dirkač sta pri Bentleyju zapisana z zlatimi črkami in sta močno prispevala k uveljavitvi prestižne športne znamke.

Zato so se Angleži »spajdašili« s podjetjem The Little Car Company, ki je znano kot vodilni svetovni proizvajalec ročno izdelanih pomanjšanih vozil. Skupaj so se odločili, da bodo izdelali zgodovinskega Blowerja v 85-odstotni velikosti. Oboji so prepričani, da Bentley Blower Junior, kot je prikladno poimenovana pomanjšana verzija, ni zgolj poklon bogati zgodovini tega modela, temveč je ponosno nadaljevanje izjemne dediščine.

Ročno izdelan avtomobil ima vgrajene komponente najvišje kakovosti, karoserijo iz karbona, aluminijast pokrov motorja in kroman obroba hladilnika. Pogon je pričakovano električen in zmore 15 kW oziroma 20 KM, pri čemer zmore najvišjo hitrost 72 km/h (45 milj na uro). Avtonomija 48-voltnega pogonskega sklopa znaša do 105 kilometrov.

Lahka zasnova vozila in skrbno izbrani materiali se prepletajo z vrhunsko notranjostjo vozila. Kot posebnost naj navedemo še električni polnilni priključek, ki se nahaja na mestu prisilnega polnilnika originalnega vozila, torej na sprednjem koncu vozila. Cena? Neznana in zagotovo ne prav nizka.

Blaž Likovič
foto: YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button