AvtomobilizemNovice

Igriva Toyota GR Yaris tudi s samodejnim menjalnikom

Toyota je na Gazoo Racing Rally Challenge preizkušnjo pripeljala GR Yarisa s samodejnim menjalnikom.

Nadvse priljubljena Toyotina igriva bolhica GR Yaris, prestaja preizkus z novim samodejnim menjalnikom, svoj debi pa je prototipni model doživel na domači japonski dirkaški preizkušnji Gazoo Rally Racing Challenge.

Za volan prototipnega GR Yarisa je na dirki sedel podpredsednik upravnega odbora, Shigeru Hayakawa, ki je za javnost dejal: “Povedali so mi, da je v redu, če ga uničim. Enkrat mi je to že uspelo!” O sami štirikolesno gnani strupeni kombilimuzini je znanega bore malo, a budni spremljevalci so kaj hitro opazili spremenjeno sprednjo masko, ki skrbi za dodaten pretok zraka, pomembnega pri hlajenju novega menjalnika. Gre menda tudi za klasičen samodejni menjalnik s pretvornikom navora, namesto dvosklopčnega sistema.

Testni primerek je bil deležen tudi določenih relijaških nadgradenj, kot so lažja platišča, terenske pnevmatike in zaščitne zavesice. Pod sprednjim pokrovom povsem verjetno ostaja enak serijski 1,6-litrski turbinsko podprt trivaljnik, ki ustvari 261 KM in 360 Nm navora. V notranjosti, z izjemo nove ročice osemstopenjskega samodejnega menjalnika in obvolanskih prestavnih ročic, ni bistvenih sprememb.

Če se bodo pri Toyoti odločili za prodajo GR Yarisa z obema menjalnikoma, bi lahko to utiralo pot za napovedano GR Corollo v dveh različnih okusih. Obstaja tudi možnost, da je prototipni GR Yaris le testna podlaga za preizkušanje Corollinega novega menjalnika.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button