AvtomobilizemNovice

ID.7 in od kod 700 km avtonomije?

Nemška limuzina z impresivno aerodinamiko.

Kako električnemu ali kateremukoli vozilu povečati avtonomijo? Najlažje z večjim rezervoarjem oziroma baterijo, obstajajo pa še drugi načini. Po mnenju Volkswagnovih inženirjev je pri limuzinah zračni upor vozila v 50-ih odstotkih odvisen od oblike karoserije, 30 odstotkov od pnevmatik in 10 od oblike dna vozila ter nenazadnje še 10 od odprtin za zajem hladilnega zraka. Zakaj je to pomembno? Zato, da razumemo od kod so pri VW ID.7 namerili kar 700 kilometrov avtonomije po WLTP merjenjih.

Nedavno predstavljena limuzina višjega srednjega razreda ID.7 je namreč izrazito podrejena aerodinamiki in je Volkswagnove inženirje, tako razvojne kot oblikovne, gnala do roba. Zato ima ID.7 v celoti zaprto dno, nameščene posebne usmernike zraka na kolesih za kar najbolj minimalno vrtinčenje zraka, posebna stranska pragova nadalje ščitita zadnja kolesa pred vrtinčenjem zraka ter nenazadnje so tu še majhni usmerniki zraka na dnu vozila. Vozilo ima še ducat manjših elementov, ki vsak zase ne prispevajo bistvenih izboljšan, skupaj pa zagotovo dovolj, da so jih inženirji upoštevali pri snovanju ID.7.

Vse skupaj se je seveda začelo na ekranu v CAD programih za simulacijo aerodinamičnih sprememb in se nadaljevalo v posebnem vetrovniku, da je pred vami vozilo, kot je prikazano na spodnjem videu.

Blaž Likovič
foto: VW

Povezani članki

4 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button