AvtomobilizemNovice

IAA München: To bo novi Megane!

Renault bo priljubljenega Megana prelevil v čistega električarja.

Že res, da morda Francozi in Nemci ne gojijo pretirane medsebojne ljubezni, kar nadalje pomeni, da ob obisku salona nismo pričakovali presenetljivih napovedi s strani galskih petelinov, pa smo eno vendarle doživeli. In to je predstavitev popolnoma novega Megana, ki v naše konce pripelje spomladi. Sliši na ime Renault Megane E-Tech Electric in je s strani hatcha presedlal v segment kompaktnih SUV-jev. Presenečeni? Tudi mi, vendar imajo pri Renaultu zanimive argumente. Prisluhnimo jim.

Segment kompaktnih športnih terencev je najbolje prodajani segment ta hip in število električnih predstavnikov, kot so recimo Hyundai Kona Electric, Peugeot e-2008, Opel Mokka in podobni, vsekakor ne manjka. Francozi so tako v vroč ring pripeljali tekmovalca, ki ima močno ime, in tudi oblika, kot je razvidno iz napovednika, ne nekakšno nadaljevanje na osnovi zadnje generacije Megana.

Renault Megane E-Tech Electric bo dimenzijsko celo nekoliko krajši, bo pa imel vsled vgradnje baterij daljše medosje, zato prostornost naj ne bi bila okrnjena. Menda ima vozilo precej nizko težišče (9 cm nižje od aktualnega Megana), kar so inženirji ustvarili s pomočjo le 110 milimetrov visokih baterij, porazdeljenih po dnu karoserije. Končna masa vozila naj bi znašala približno tono in 600 kilogramov, kar je glede na pogon odličen dosežek. Baterija s kapaciteto 40 ali 60 kWh bo namreč napajala elektromotor z močjo 96 ali 160 kW in 250 oziroma 300 Nm navora. Dovolj, da boste kilometrsko stotico prečili v nekaj več kot sedmih sekundah, medtem ko povprečna avtonomija znaša 300 oziroma največ 470 kilometrov. Polnjenje? Do 22 kW na izmeničnem toku in v zameno za dodatno plačilo do 130 kW na enosmernih polnilnih postajah.

Poleg pogona je največji preskok doživel ambient. Tam prednjačita dva 12,3-palčna zaslona, ki imata sprejemata komande preko nekaj skromnih tipk in se raje zadovoljita z upravljanjem na dotik. Operacijski sistem bo slonel na Androidu, zato pričakujte kopico Googlovih aplikacij in podpornih funkcij. Več, ko novega električnega Megana pozdravimo v slovenskih salonih, takrat bo razgaljen tudi težko pričakovani cenik.

Blaž Likovič
foto: Renault

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button